Dan državnosti vraća se na 30. svibnja

Na današnjoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković predstavio je prijedlog promjena blagdana i spomendana. Premijer je uvjeren kako će novi način obilježavanja biti primjereniji i bolji, a njime će se izbjeći svaka nedoumica, konfuzija i nedorečenosti.

Najvažnija novina je vraćanje obilježavanja Dana državnosti na 30. svibnja, a ne kako je to bio običaj do sada 25. lipnja, kada bi se prema novom prijedlogu obilježavao Dan neovisnosti.

-Ideja je da u 2020., kad će biti 30 obljetnica tog prvog 30. svibnja, stvari stavimo na svoje mjesto. Vjerujemo da će 30. svibnja kao Dan državnosti dovesti do respekta hrvatskih građana prema državi- kazao je premijer.

Druga novina je uvođenje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, koji bi se obilježavao 18. studenoga, dok bi se 5. kolovoza i dalje obilježavao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

-Sva tri datuma su emotivna u pogledu kako ih percipira hrvatski narod i građani, a tim se blagdanima na primjeren način pozicioniraju ključni datumi koji su obilježili nastanak moderne i suvremene hrvatske države- ustvrdio je premijer.

Prema novom prijedlogu, 8. listopad bi postao Dan Hrvatskog sabora.