Crkveni god u Kutinskoj Slatini – obilježena svetkovina blaženog Alojzija Stepinca

lBagdan svog zaštitnika bl. Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika, svečano je jučer proslavila župa Kutinska Slatina. Svečano misno slavlje u župnoj crkvi predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s domaćim župnikom o. Andrzejom Woskom i župnikom iz Kutine vlč. Matom Draganovićem.

Uz predstavnike javnog i političkog života te župljane slavlju su prisustvovali i brojni hodočasnici Moslavačkog kraja, štovatelji našeg blaženika.

U homiliji biskup je progovorio o Stepinčevom spašavanju Židova za vrijeme NDH istaknuvši brojna svjedočanstva koja govore o tome, poput onoga povjesničarke Esther Gitman, predsjednika američkih Židova i ravnatelja Američkog židovskog odbora Luisa Breiera, tajnika zagrebačkog glavnog rabina dr. Amiela Shomronyja i višegodišnjeg predsjednika Židovske vjerske zajednice Beth Israel u Zagrebu Mihaela Montilja.

-On je ostao sjajno svjetlo, svjedok prave kršćanske ljubavi prema čovjeku, prema svakoj osobi jer je vjerovao da je svaki čovjek dijete Božje. Poznate su njegove propovijedi, posebno na blagdan Krista Kralja, u zagrebačkoj katedrali – na poseban način 1942. i 1943., ali i njegovi govori akademskoj katoličkoj mladeži već prije 1941., u kojima je bl. Alojzije Stepinac nedvosmisleno i hrabro osudio rasizam, zalažući se za dostojanstvo svakog čovjeka: ‘Što da sudimo dakle o onima pojedincima, koji dižu glave, kao da ne postoji  više Bog na zemlji niti imade više mjesta zakonu Evanđelja? Zato je Katolička Crkva uvijek osuđivala, a i danas osuđuje svaku nepravdu i nasilje, koje se počinja u ime klasnih, rasnih ili  narodnosnih teorija- podsjetio je između ostalog biskup.