Cijene goriva vrtoglavo rastu. Plenković: Pratimo situaciju, postoji prostor za intervenciju

Nadležni resori zaduženi su za detaljno praćenje stanja, a postoje i alati za eventualnu intervenciju bude li potrebna, poručio je premijer

Sanjin Strukić/PIXSELL

Vlada prati razvoj događaja s poskupljenjem goriva, nadležni resori zaduženi su za detaljno praćenje stanja, a postoje i alati za eventualnu intervenciju bude li potrebna, rekao je premijer Andrej Plenković nakon koalicijskog sastanka.

Dodao je da su ministri financija i gospodarstva Zdravko Marić i Tomislav Ćorić zaduženi da “detaljno prate razvoj situacije”, a sutra je i sastanak GSV-a na tu temu.

– Razgovarat ćemo sa socijalnim partnerima i vidjeti kako će se situacija dalje razvijati te je li potrebna određena intervencija. Za to postoje alati. Pratimo detaljno situaciju s cijenama, rekao je Plenković.

Dodao je da se Vlada “neće igrati” s “psihološkim granicama” cijena goriva jer ne može znati kakve će cijene biti sutra i dokle mogu ići. Podsjetio je i na prošlotjedni zahtjev Europskoj komisiji da, s obzirom na rast cijena energenata na globalnoj razini, predloži mjere na europskoj razini.

Što se tiče cijena plina i struje, ponovio je da građani mogu biti mirni do proljeća i ocijenio da smo po tome u boljoj poziciji od mnogih drugih zemalja.