Četiri nova oboljela koronavirusom – izbjegavajte paniku i neodgovorno ponašanje

Od sinoć su potvrđene nove četiri osobe oboljele koronavirusom, dvije u Puli i isto toliko u Zagrebu, potvrdio je jutros Nacionalni stožer za civilnu zaštitu. Oboljeli imaju blaži oblik bolesti, a riječ je o tri bliska kontakta te jednom bolesniku koji se vratio iz Italije.

– Razmatramo sve one mjere koje su nam na raspolaganju da bismo smanjili moguću transmisiju bolesti u našoj populaciji. Epidemiološka situacija je i nadalje zadovoljavajuća, nemamo znakova lokalne transmisije u pučanstvu što je u ovom trenutku dobar znak. Pratimo situaciju iz sata u sat i spremni smo reagirati novim mjerama ako se epidemiološka situaciju u Republici Hrvatskoj pogorša, rekao je u svom obraćanju ministar Vili Beroš.

U procesu obrade trenutno se nalazi 525 osoba, za troje se čekaju nalazi, a pod nadzorom i epidemiološkim mjerama je 5 900 ljudi. Kako je istaknuo ministar, vidljivo je da na području Kine epidemija jenjava i smanjuje se broj zaraženih te možemo zaključiti kako će se ona po istim obrascima ponašati u Europi i Republici Hrvatskoj. Također je poručio kako je izvjesno da će broj oboljelih sljedećih dana porasti jer kod nas epidemija nije dosegnula svoj vrhunac.

– Ono što je važno znati, preko 80 posto bolesnika ima vrlo blagu kliničku sliku bolesti, stoga se ne treba bojati infekcije kao nekakve velike pošasti. Trebamo biti oprezni, nastojimo smanjiti lokalnu transmisiju i onemogućiti njezino širenje. U tom kontekstu možemo imati savršene mjere, međutim odgovornost svakoga od nas je najveća u ovom trenutku, dakle izbjegavati javna okupljanja i poslovne poduhvate koji nisu nužni, ponašati se racionalno i pametno sukladno preporukama Zavoda za javno zdravstvo. To je u ovom trenutku ono što može znatno utjecati na epidemiološku sliku u Republici Hrvatskoj, zaključio je Beroš.