Češka beseda u Međuriću tradicionalno podignula Prvomajski majpan

U mjestu Međurić uoči 1. svibnja tradicionalno je podignut majban.

Majban, još poznat kao majpan ili majsko drvo, izvorno je germanski običaj, a predstavlja podizanje okaštrene grane, najčešće hrasta ili breze, koja se veže uz proljeće, mladost i ljepotu. Također, tradicionalno su majban podizali mladići ispred kuće djevojaka. Iako je u našoj zemlji taj zanimljiv proljetni običaj gotovo izumro, nasreću u Međuriću je ta tradicija opstala te se prenosi generacijama.

– Dio tradicije nastojimo povezati s našom godišnjom skupštinom i učiniti ju na neki način svečanijom, a uvijek je to i prilika za predstavljanje naše kulture i jezika, objasnio je predsjednik Češke besede Međurić Velibor Protužak, koja je ujedno inicijator i zaštitnik ovog običaja.

U podizanju majbana, Česima su se pridružili i susjedi Slovaci, dok je sam čin tradicionalno popratio Češki puhački orkestar.

Tome je uslijedila i godišnja skupština Češke besede u Narodnom domu, na kojoj su sudjelovali predstavnici Saveza Čeha te Čeških beseda drugim mjesta. Okupljene su u popratnom programu zabavljale sekcije Češke besede, ali i spomenute Matice slovačke.

U ime gradonačelnika Kutine, skupu je nazočila vijećnica Ana Balaško, koja je tom prilikom pohvalila rad Češke besede koja godinama uspješno njeguje tradiciju i folklor na ovom području.

Događanja
Grad
Hrvatska
Kutina
Sisačko-moslavačka županija