Broj oboljelih koronavirusom porastao za 50 osoba – preminule još dvije osobe

Danas je u Republici Hrvatskoj potvrđeno sveukupno 1 791 zaraženih koronavirusom

Danas je u Republici Hrvatskoj potvrđeno sveukupno 1 791 zaraženih koronavirusom, što je za 50 novooboljelih više nego jučer, izvijestili su iz Nacionalnog stožera civilne zaštite. U međuvremenu je obavljeno 20 157 testiranja, od čega 901 u posljednja 24 sata, dok je postotak pozitivnih 8,89 posto.

– Nažalost, od jučer su preminule još dvije osobe – u Dubrovniku 74-godišnjakinja i 78-godišnjak u Klinici za infektivne bolesti. Obje su osobe imale značajan komorbiditet i teške kronične bolesti. Ukupno preminulih u Republici Hrvatskoj je 35, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Na mehaničkoj ventilaciji trenutno se nalazi 31 osoba, 372 su hospitalizirane što je 38 više nego u srijedu. Također, 312 osoba je otpušteno iz zdravstvenih ustanova, odnosno 14 više, dok su se na kućnom liječenju oporavile 42 osobe te ih je sada 217. Ukupno oporavljenih u Republici Hrvatskoj je 529.

Ministar Beroš se osvrnuo i na učestale upite o uzrocima smrti preminulih.

– Smrtni ishodi uslijed zaraze koronavirusom češći su kod kroničnih bolesnika, naročito starije životne dobi. Postoje slučajevi kada osoba ima više kroničnih bolesti koje udružene s koronavirusom mogu dovesti do smrtnog ishoda. U tom slučaju, neposredni povod i uzrok smrti je infekcija koronavirusom i tada govorimo da je osoba umrla “s koronavirusom”. Međutim, ako osoba nema kronične bolesti i stečena stanja te se zarazila koronavirusom i preminula od infekcije, kažemo da je uzrok smrti koronavirus.