Broj oboljelih koronavirusom popeo se na 418

Broj oboljelih koronavirusom u Republici Hrvatskoj porastao je za 36 te ih je sada sveukupno 418, potvrdio je jutros Nacionalni stožer civilne zaštite. Na mehaničkoj ventilaciji trenutno je deset bolesnika, od čega sedam u Zagrebu, dva u Osijeku i jedan u Rijeci. Njihova prosječna životna dob je 61 godina, većina njih boluje od drugih bolesti i kronični su bolesnici.

– U ovom trenutku nema značajnijeg pogoršanja niti jednog od drugih bolesnika, tako da je ovaj uzlazni krak krivulje očekivan. Ono što je jako važno, kao što se jučer u Osijeku događalo, je da epidemiološke službe djeluju promptno. Ovo su nepredviđene i nove okolnosti, međutim mišljenja sam da i nadalje zdravstveni sustav adekvatno reagira na ovu epidemiju, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Također, obavljeno je 3 392 testiranja, zabilježeno je više od 2 000 kontakata, a 20 000 osoba je u samoizolaciji, kao i 150 ljudi u karanteni, od kojih su 102 hrvatski državljani. Od ukupno testiranih, njih 12 posto je pozitivno na koronavirus, dok je prosječna dob oboljelih 49,24 godina, od čega je 57 posto muških i 43 posto ženskih pacijenata.

– Imamo 15 bolničkih liječnika koji su pozitivni – jedan liječnik obiteljske medicine, pet specijalizanata koji su zaposleni u bolnicama, sedam medicinskih sestara i jedan medicinski biokemičar, nadodao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krešimir Capak.