Braniteljske zadruge sve zapaženiji proizvođači poljoprivrednih proizvoda i opskrbljivači tržišta

Ministarstvo hrvatskih branitelja danas je u Topuskom organiziralo Konvenciju zadruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Prije početka, resorni ministar Tomom Medved te izaslanstva Sisačko-moslavačke županije i Općine Topusko odali su počast uz spomenik svim poginulim hrvatskim braniteljima i drugim žrtvama Domovinskog rata, nakon čega su se uputili u prostorije tamošnjih Top Termi.

Na Konvenciji, kojoj su, također nazočili ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te predstavnici drugih ministarstva i državnih institucija, bilo je riječi o aktualnim temama iz područja zadružnog poduzetništva i djelovanja braniteljskih zadruga. Okupljenima su predstavljeni sporazumi o suradnji koje je Ministarstvo sklopilo s različitim gospodarskim subjektima i tijelima s ciljem poticanja rada braniteljskih zadruga, dok je naglasak stavljen na ostvarivanje potpora, primjenu zakonskih odredbi i aktivnosti Ministarstva u koje se zadruge mogu uključiti. Ministar Medved ovom je prilikom uputio poziv ostalim braniteljima, ako imaju mogućnosti, neka se organiziraju i udruže u projekt zadruga.

– Analizirali smo čitav spektar dosadašnjih mjera koje smo proveli i korištenja fondova EU te suradnju naših gospodarskih subjekata, kao i normativne akte koji tretiraju ovu tematiku, kako bi pronašli modele za još učinkovitije i uspješnije poslovanje naših braniteljskih zadruga. Ministarstvo branitelja kroz svoj program potiče i stimulira osnivanje zadruga, a bilo je riječi i o drugim programima na koje se zadruge kao gospodarski subjekti mogu javljati, ovisno o konkretnoj djelatnosti kojom se bave – paleta djelatnosti je vrlo široka, od ribarstva do poljoprivredne proizvodnje, objasnio je ministar.

Od sveukupno 267 braniteljskih zadruga i OPG-ova, njih desetak djeluje upravo na području Sisačko-moslavačke županije te su sve zapaženiji proizvođači poljoprivrednih proizvoda i opskrbljivači tržišta. Zadovoljstvo tom činjenicom iskazao je i župan Ivo Žinić istaknuvši pritom brojne provedene programe za osnivanje i proširenje proizvodnje braniteljskih zadruga.

– Kako bi olakšali plasman proizvoda i ova je Županija poticajnim mjerama pomagala braniteljima. Tako su i u županijskom prodajnom lancu Kupujmo lokalno, zastupljeni i proizvodi braniteljskih zadruga, a time se ujedno podupire zaposlenost branitelja, što je doprinos opstanku stanovnika na ruralnom području, rekao je Žinić. (FOTO: Nikola Čutuk/PIXSELL)