Blaženka Divjak: Dobrobit djece treba biti na prvom mjestu

Potaknuta najavama sindikata, aktualna ministrica obrazovanja Blaženka Divjak na tu je temu sazvala izvanrednu konferenciju za medije. Trenutni kolaps u sustavu Divjak je objasnila kao “igre moći” sindikata i premijera u kojima, kako kaže, ne želi sudjelovati.

Priznaje kako je status učitelja desetljećima bio zanemaren te da je u posljednje dvije i pol godine dala sve od sebe da ga poboljša, navodeći kako su osigurali nagrađivanje, povećali mogućnost napredovanja, administrativno rasteretili sustav i slično, kao i da je mišljenja kako plaće nisu jedini razlog njihova zadovoljstva.

Poručila je kako je, prije svega, na kocki budućnost učenika te pozvala dvije zavađene strane da se zbog dobrobiti djece izdignu sa svojih dosadašnjih pozicija i pokrenu konstruktivni dijalog. Također, za danas je najavila konzultacije sa sindikatima i pravobraniteljicom za djecu s kojima će razgovarati o nadoknadi nastave i organiziranju nastavka školske godine.

Sasvim očekivano, njezini komentari izazvali su žestoke kritike obje strane, međutim redakciju 044portala zanimalo je što čitatelji imaju za reći o tom problemu. Anketi je pristupilo sveukupno 83 osobe, od kojih se 46 izjasnilo da u potpunosti podržavaju prosvjedne aktivnosti, dok je njih 37 mišljenja kako se štrajk treba prekinuti.