Beroš o popuštanju mjera: Puhati i na hladno

Beroš je rekao da postoji izlazna strategija koja će ovisiti isključivo o epidemiološkoj situaciji

Emica Elveđi/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš u Krapini je između ostaloga rekao da broj oboljelih u danu nije jedini kriterij za popuštanje mjera zaštite od koronavirusa, kako bi popuštanje bilo logično rješenje u županijama koje nisu značajnije pogođene infekcijom no da treba biti jako oprezan i “puhati i na hladno.”

Beroš je rekao da postoji izlazna strategija koja će ovisiti isključivo o epidemiološkoj situaciji.

– Nije samo broj novooboljelih u jednom danu to što će definirati kada će se te mjere početi relaksirati ili popuštati. Ima i niz drugih elemenata koje ćemo procjenjivati. Vrlo je važno i najvažnije da pušemo i na hladno i da smo jako oprezni. Bitno je da se krivo ne procijeni trenutak, rekao je ministar.

Beroš je naglasio da je popuštanje mjera logično rješenje u onim županijama koje nisu značajnije pogođene infekcijom i jako je važno razmišljati o održavanju odgovarajućeg života i u ekonomskom smislu.

– Od početka ove ugroze balansiramo između spašavanja života i zdravstvene opreznosti, a isto tako ekonomske situacije i ekonomskog života naših građana. Prema tome, nameće se kao životno rješenje da se razmišlja o decentraliziranom pristupu jer za neke županije gdje nema velikog broja oboljelih, može se ranije razmišljati o popuštanju naših mjera, dodao je Beroš.

Ministar je za ulazak virusa u domove za starije rekao da su dva najvjerojatnija scenarija ili djelatnici koji su vratili na posao bez simptoma ili korisnici koji su se s bolničkog tretmana vratili zaraženi.