Bačić najavio izmjene dvaju zakon zbog ubrzanja obnove

Novi ministar hvata se u koštac s poslijepotresnom obnovom

Goran Stanzl/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade Branko Bačić najavio je da će idući tjedan u javno savjetovanje biti upućene izmjene dvaju zakona radi ubrzanja procesa obnove kako bi stanovnici čije su nekretnine stradale u potresima što prije bili stambeno zbrinuti.

U prvom obraćanju na sjednici Vlade kao potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Bačić je kao prioritete u idućim mjesecima istaknuo što bolju iskoristivost sredstava iz Fonda solidarnosti EU, zbrinjavanje prije iduće zime svih građana koji žive u kontejnerskim naseljima ili u mobilnim stambenim jedinicama neposredno uz svoje oštećene kuće te maksimalno ubrzanje procesa obnove.

S tim ciljem početkom idućeg tjedna u javno savjetovanje bit će upućene izmjene i dopune Zakona o obnovi kojim će se, naglasio je Bačić, smanjiti broj sudionika procesa obnove i za 40 posto te u postupku početka radova smanjiti potrebnu dokumentaciju koja “značajno otežava proces obnove”.

U javno savjetovanje bit će upućene i izmjene Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave kojima će se objediniti Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje i zagrebački Fond za obnovu. Bačić očekuje da će oba prijedloga za 15 dana biti na Vladi te potom upućena u hitnu saborsku proceduru.

Najavio je za idući tjedan otvaranje radova na višestambenoj zgradi te 18 gradilišta zamjenskih kuća, isključivo za građane smještene u kontejnerima, a za veljaču još 70-ak gradilišta. Državnim nekretninama, dodao je, dan je nalog da obnove sve stanove na prostoru Zagreba, Zagrebačke, Karlovačke, Krapinsko-zagorske i Sisačko-moslavačke županije kako bi dio građana mogao naći smještaj do rješenja njihovog stambenog pitanja, a Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama da “već sad krenu u razgovore sa županijama”.

– Tako, vjerujem, kroz veljaču bi mogle biti ispunjene pretpostavke da proces obnove ubrzamo, ocijenio je Bačić koji bi idući tjedan, prema najavama, trebao posjetiti Banovinu.