Austrijska udruga gradnjom kuća pomaže potresom pogođenim obiteljima

Na petrinjskom području već je postavljeno osam drvenih kuća, a prema najavi Doraje Eberle iz udruge "Bauern helfen Bauern" započeli su radovi na još dvije takve kuće
potres petrinja drvena kućaNikola Čutuk/PIXSELL

Na poticaj Doraje Eberle iz udruge “Bauern helfen Bauern” iz Salzburga počelo je ostvarenje humanitarnog projekta “Kuća nade”, kako bi se izgradnjom drvenih kuća pomoglo obiteljima koje su nakon potresa na području Petrinje ostale bez svojih domova. Projekt se provodi suradnjom udruge iz Salzburga s udrugom Malteser Hrvatska, fondacijom “Kuća dobrih tonova” iz Sarajeva, Caritasom Sisačke biskupije i Gradom Petrinjom.

Iako je na petrinjskom području već postavljeno osam takvih kuća, službeno je projekt predstavljen danas u Donjoj Bačugi, gdje je već montirana jedna drvena kuća za obitelj Brodar. Za razliku od kontejnera i kamp kućica, drvene kuće predstavljaju dostojniji i komforniji smještaj, a za neke obitelji mogu biti i trajno rješenje. Već je dogovorena proizvodnja novih kuća, koju će na stradalom području postavljati volonteri.

– O broju kuća koje ćemo postaviti ne želimo govoriti jer ne dajemo obećanja koja možda nećemo ostvariti, kazala je Doraja Eberle i najavila početak radova na dvije nove kuće.

Ravnateljica Caritasa Sisačke biskupije Kristina Radić izrazila je zadovoljstvo što je Caritas uključen u projekt te zahvalila austrijskoj udruzi što se vratila na petrinjsko područje, a zahvala se pridružio i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, ocjenjujući drvene kuće, koje su zamišljene kao privremene, kao vrijednu nadogradnju u životnom standardu.

Svečanosti najave projekta uz ostale su nazočili veleposlanik Republike Austrije u Hrvatskoj Josef Markus Wuketic, predstavnik udruge Malteser Hrvatska grof Georg Eltz i predstavnik fondacije “Kuća dobrih tonova” Namir Porić.

Događanja
Grad
Hrvatska
Petrinja
Sisačko-moslavačka županija