Angažman vatrogasaca ne jenjava

Angažman vatrogasaca na suzbijanju koronavirusa, uz redovne aktivnosti gašenja požara i tehničkih intervencija, nije doveo do pada njihove operativne sposobnosti, ocijenila je Hrvatska vatrogasna zajednica

Angažman vatrogasaca na suzbijanju koronavirusa, uz redovne aktivnosti gašenja požara i tehničkih intervencija, nije doveo do pada njihove operativne sposobnosti, ocijenila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Zagrebački vatrogasci odradili su od 22. ožujka do petka 2327 hitnih intervencija, od kojih su većina tehničke intervencije, a odrađen je i 41 požar. HVZ je precizirao da se u petak na terenu nalazi šest visinskih vozila Javne vatrogasne postrojbe Zagreb te visinska vozila iz Splita, Dubrovnika, Rijeke, Krapine, Osijeka, Velike Gorice, Slavonskog Broda, Slatine i Varaždina ali i privatnih tvrtki koje su ih stavile na raspolaganje.

Uz to, na terenu djeluju i ekipe dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca s navalnim i tehničkim vozilima, a trenutno je zaprimljeno preko 600 dojava o sanaciji objekata oštećenih u potresu. HVZ je dodao da su vatrogasci Zagrebačke županije u razdoblju od 24. do 30. ožujka zabilježili 591 događaj u kojem je bilo angažirano 1884 vatrogasaca s 1262 vozila, a osim ophodnje, vatrogasci su prevozili i osobe u samoizolaciju te karantenu.

U istom razdoblju angažirano je 67 vatrogasaca iz 11 vatrogasnih postrojbi u nadležnosti Vatrogasne zajednice ličko-senjske županije koji provode zadaće u potpori policijskim službenicima na šest policijskih punktova u Županiji te u provedbi ophodnji na području Plitvičkih Jezera. Na području Novalje vatrogasci dvaput tjedno dezinficiraju javne gradske prostore i površine, kao i trgovačke objekte, te dostavljaju i distribuiraju sredstva za dezinfekciju.

Međimurski vatrogasci su u istom razdoblju, uz ostale redovne aktivnosti, obavljali ophodnju po naseljima, a ukupno je bilo angažirano 1759 vatrogasaca. Na području Sisačko-moslavačke županije posljednjih dva dana zabilježeno je 96 izvanrednih događaja na kojima je sudjelovalo 167 vatrogasaca s 97 vozila.

Na području Varaždinske županije u ophodnjama svakodnevno sudjeluje oko 400 vatrogasaca, dok je na području Splitsko-dalmatinske županije u zajedničkim patrolama s policijom, dezinfekciji ulica i obilasku starijih osoba i dostavi namirnica i lijekova angažiran 201 vatrogasac.

U 26 općina i tri grada na području Koprivničko-križevačke županije angažirano je između 90 i 100 pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava koji organizirano u suradnji s ophodnjama PU koprivničko-križevačke obilaze i prate kršenje mjere o zadržavanju na javnim mjestima. I na području Osječko-baranjske, Primorsko-goranske i Požeško-slavonske županije u prosjeku oko 80 vatrogasaca sudjeluje u aktivnostima sprečavanja širenja zaraze koronavirusa.

HVZ ističe kako su trojica vatrogasaca pozitivna na koronavirus, ali da se sva trojica oporavljaju.