Andrija Nikolić: Finala se ne igraju, ona se osvajaju

Nakon dramatične borbe u polufinalu gdje su zgoditkom Željka Muse pet sekundi prije kraja s 29:28 svladali Norvešku, pred hrvatskim rukometašima danas od 16,30 sati je finalni susret protiv Španjolske. Osvrt donosi trener HRK Gorice, Andrija Nikolić koji je za vrijeme prvenstva komentirao utakmice za 044Portal.

Hrvatska je u finalu Europskog prvenstva i nakon dugo godina ima priliku okititi se medaljom najvišeg sjaja, jedinom koja im nedostaje. Što reći nakon onakve utakmice nego “naklon do poda Kauboji”. Bila je to možda i najbolja rukometna predstava u povijesti rukometa. 80 minuta gladijatorske borbe čupalo je živce i najravnodušnijim navijačima u Hrvatskoj.

Hrvatska je uspjela u svom naumu, da kontrolom igre u fazi napada, oduzme Norveškoj njezino najjače oružje, tranziciju. Norvežani su bili prisiljeni stalno napadati 6:6 (osim, naravno, kad su imali igrača više, a i tad su dosta teško dolazili u šansu), gdje smo ih zaustavili na samo 23 pogotka u regularnih 60 minuta igre (u prosjeku su zabijali 30-ak golova).

S obzirom na to da Hrvatska igra vjerojatno najbolju obranu na prvenstvu od velike važnosti bilo je kako će kauboji kontrolirati napad. I napravili su to fantastično. Nisu dozvoljavali tehničke pogreške, čuvali su loptu i iscrpljivali Norvešku obranu do same pasivne igre. Briljirao je u tim trenutcima Marino Marić, a kad bi svi posustali, ukazao bi se lider ove momčadi, Domagoj Duvnjak, koji zasigurno igra najbolje prvenstvo do sad i koji definitivno zaslužuje titulu MVP prvenstva.

Iskreno, malo sam sumnjao da ćemo imati mentalne i fizičke snage u produžecima utakmice nakon što nismo realizirali posljednji napad u regularnom dijelu, ali Kauboji se nisu predavali i valjda s posljednjim atomima snage završili utakmicu na najbolji mogući način.

Svi igrači na prvenstvu sa stručnim stožerom i liječničkom službom zaslužuju sve pohvale i čestitke, davajući nadljudske napore uveseljavaju sve Hrvate diljem domovine.

Ostala je još jedna, posljednja stepenica, Španjolska. Posljednju utakmicu s njima smo odigrali u drugoj grupi, bez pobjednika, no ta utakmica nije imala toliki rezultatski značaj, dok ova nosi puno veći teret, jedino zlatno odličje koje Hrvatska reprezentacija nije osvojila.

Glavno pitanje je hoće li se i kako, nakon ovakvih 80 minuta, Duvnjak i svi ostali oporaviti i regenerirati. Španjolska je što se tog dijela tiče u laganoj prednosti, iako su igrali poslije nas, puno lakše došla do pobjede s manjom energetskom potrošnjom od naših reprezentativaca.

No nekako vjerujem da će ipak smoći snage i uspjeti se popet na tu posljednju stepenicu zato što su svojim odnosom i pristupom to stvarno zaslužili. I da će se povesti za onom izrekom: ”finala se ne igraju,ona se osvajaju!”.
Sretno Kauboji!!!