Andrija Mikulić: Višestruko podizanje marži ravno ratnom profiterstvu

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić izvijestio je kako su do sada za podizanje marži naplaćene kazne u iznosu od 1,8 milijuna kuna

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić najavio je da će javno objaviti imena trgovaca koji dvaput ili više puta podignu maržu za određene artikle suprotno zakonu, ocijenivši da je takva praksa u uvjetima epidemije koronavirusa ravna ratnom profiterstvu.

– Za one koji ulovimo da su dvaput ili više puta podigli marže suprotno zakonima neće biti kompromisa da se javno ne navedu nazivi tih trgovačkih društava. Ako se netko bavi ovim stvarima tijekom epidemije, onda je to u rangu ratnog profiterstva, ocijenio je.

Mikulić je dodao da je osobno izdao nalog za maksimalno kažnjavanje pravnih osoba za podizanje marže u iznosu od 100.000 kuna, uz zatvaranje trgovine na 30 dana. Precizirao je da je do četvrtka poslijepodne za podizanje marži naplaćeno kazni u iznosu od 1,8 milijuna kuna.

Mikulić je rekao da se masovno ne poštuje odluka Vlade o zamrzavanju cijena pojedinih proizvoda, kao što su neki prehrambeni artikli ili zaštitna medicinska opreama

Primjerice, za brašno, dječju hranu i meso marža se dizala za 30 posto. Sredstva za dezinfekciju imala su maržu veću za 200 posto. Apsolutni neslavni rekorder je podignuta marža za zaštitne medicinske maskice za čak 595 posto, rekao je Mikulić.