Andrej Plenković: Stvorene su dobre pretpostavke za suradnju hrvatskih ministara i povjerenika Ursule von der Leyen

Kao što smo ranije pisali, drugog dana Kolegija Europske komisije, u prostorijama Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održana je plenarna sjednica hrvatske Vlade i gostujućih povjerenika na čelu s predsjednicom Ursulom von der Leyen.

– Današnji susret s predsjednicom komisije potvrdio je da Hrvatska i komisija Ursule von der Leyen zaista idu zajedno k ispunjavanju ambicioznih političkih ciljeva za institucionalno i zakonodavno razdoblje koje je pred nama. Teme koje smo stavili na dnevni red bile su, naravno, one koje su najaktualnije. S Hrvatske strane predstavili smo naše prioritete o Europi koja se razvija, povezuje, štiti i globalno je utjecajna, kao i naš pogled kako rješavati nekoliko najvažnijih političkih i zakonskih dosjea koji su na dnevnom redu europskih institucija, poručio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u svom obraćanju medijima.

Prije svega bilo je riječi o razgovorima na razini Europskoga vijeća u vezi višegodišnjeg financijskog okvira. Plenković je još jednom potvrdio kako će Hrvatska u suradnji s predsjednikom Charlesom Michelom učiniti sve kako bi se postigao kompromis, koji će u najvećoj mogućoj mjeri biti sukladan očekivanjima država članica te pronaći balans između tradicionalnih politika poput poljoprivrede, ruralnog razvoja i kohezije s jedne te modernizacije i novih izazova s druge strane.

– Hrvatska tu, kao zemlja koja je zadnja članica i koja je imala prigodu koristiti tek jednu financijsku perspektivu, naravno da želi dalje loviti korak i sa zemljama srednjoistočne Europe, koje su kada gledamo razdoblje od 2004. do 2019., imale prigodu apsorbirati skoro 365 milijardi eura, objasnio je Plenković.

Na sastanku se otvorilo i pitanje proširenja na države jugoistoka Europe, a na tu će temu početkom svibnja u Zagrebu biti organiziran sastanak na vrhu.

– Želimo da 20 godina nakon zagrebačkog sastanka na vrhu unesemo novu dinamiku, a da po mogućnosti razriješimo i deblokiramo situaciju koja se ticala otvaranja pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, ističe premijer.

U nastavku se razgovaralo o globalnoj ulozi EU, točnije o ključnim globalnim, sigurnosnim i vanjskopolitičkim temama kojima je Unija u ovom trenutku posvećena. Tim su povodom, također u Bruxelles otišli šef vanjske politike EU Josep Borrell, kao i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman na izvanredni sastanak Vijeća za vanjske poslove, gdje će raspraviti pozicija Europske unije u vezi sa situacijom u Iraku i Iranu.

Naposljetku, drugi dio sastanka bio je posvećen Zelenom planu, kojim je Europska komisija podigla standard učinkovitosti na novu razinu te dala smjernice za prilagodbu i transformaciju europskog gospodarstva. Njime je, kako kaže Plenković, pružila priliku svima da vodeći računa o okolišu i smanjujući zagađenja, rade na klimatski neutralnom planu do 2050. godine, a da istodobno prilagođavaju gospodarstvo digitalnom vremenu, inovacijama i novim izazovima.

– Stoga je i ova rasprava, popraćena s adekvatnom analizom ukupnog gospodarskog stanja Europske unije, kao i mogućih proračunskih sredstava, dominirala našim današnjim sastankom, koji je stvorio dobre pretpostavke za iskrenu i tijesnu suradnju između ministara u hrvatskoj Vladi i povjerenika u Komisiji gospođe von der Leyen, zaključio je Plenković.