Andrej Plenković: Situacija je ozbiljna, bude li potrebno razmatrat ćemo nove mjere

Premijer Andrej Plenković izvijestio je nakon sastanka vladinog Znanstvenog savjeta, kako su svi članovi podržali nove mjere za suzbijanje širenja zaraze koronavirusom

Igor Kralj/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković izvijestio je nakon sastanka vladinog Znanstvenog savjeta, kako su svi članovi podržali nove mjere za suzbijanje širenja zaraze koronavirusom.

-Predstavili smo mjere koje su danas na razini stožera usvojene. Najbitnije je da su svi članovi Savjeta podržali danas usvojene mjere, da je konstatirana ozbiljnost situacije te da ćemo prateći daljnji tijek broja novozaraženih i hospitaliziranih donositi nove mjere koje bi još mogle smanjiti intenzitet epidemije u Hrvatskoj- rekao je premijer Plenković novinarima nakon sastanka.

Dodao je i kako je članove Savjeta obavijestio o aktivnostima, vezano za cjepivo, koje se poduzimaju na europskoj razini te o najavama registracije cjepiva, dinamici narudžbi i planu cijepljenja u Hrvatskoj.

-Procjena znanstvenih savjetnika koji prate rad na europskoj razini je u varijanti da cjepivo ima pouzdanost 95 posto, da se cijepi oko 70 posto ciljane populacije, tada možemo govoriti o učincima suzbijanja covid-19- kazao je Plenković.

Premijer Plenković je komentirao i najavu ugostitelja da će tužiti državu zbog novih mjera te da smatraju da ih se treba kompenzirati dodatnim naknadama, a premijer je kazao, da uz svo poštovanje koje imaju prema zaposlenicima u ugostiteljstvu, moraju voditi računa da održe ono što je bitno za ekonomiju.

-To je proizvodnja, rad i u svim drugim aktivnostima. Poruku koju moramo poslati da naši sugrađani u ovome trenutku s obzirom na okolnosti trebaju jednostavno izbjegavati suvišne socijalne kontakte- kazao je premijer.