ANDREJ PLENKOVIĆ NAKON ZAGREBAČKOG SUMITA: Ovo je bio samit o proširenju, zapadni Balkan nije zaboravljen

Ovo je bio samit o proširenju, iako nekim zemljama ta riječ ne sjeda najbolje, rekao je premijer Andrej Plenković po završetku Zagrebačkog samita i istaknuo da je zapadnom Balkanu poslana poruka da ih se nije zaboravilo, usprkos zdravstvenoj krizi

Josip Regović/PIXSELL

Ovo je bio samit o proširenju, iako nekim zemljama ta riječ ne sjeda najbolje, rekao je premijer Andrej Plenković po završetku Zagrebačkog samita i istaknuo da je zapadnom Balkanu poslana poruka da ih se nije zaboravilo, usprkos zdravstvenoj krizi.

– Tu smo. Uz vas smo. Nismo vas zaboravili. Nismo samo fokusirani na svoju javnozdravstvenu situaciju, na vlastiti gospodarski i socijalni oporavak nakon krize koja je pogodila sve, glavna je poruka zemljama jugoistočne Europe, istaknuo je premijer zemlje predsjedateljice Vijećem EU-a.

Virtualni samit održao se umjesto fizičkog samita koji je bio predviđen 6. i 7. svibnja u Zagrebu.

Zagrebačku deklaraciju prihvatilo je 27 članica EU-a te makedonski premijer Oliver Spasovski, albanski premijer Edi Rama, predsjednik predsjedništva BiH Šefik Džaferović, crnogorski predsjednik Milo Đukanović, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski predsjednik Hashim Thaçi.

U tekstu se nigdje ne spominje izraz proširenje, ali premijer Plenković kaže da “ovo u biti jest samit o proširenju, osobito u svjetlu političke odluke prije dva mjeseca o otvaranju pregovora s još dvije zemlje, dvije već pregovaraju nekoliko godina, a dvije bi to htjele u budućnosti”. No, konkretan datum novog proširenja Europske unije “nije realno očekivati”, kaže Plenković.

Pregovore s EU-om već godinama vode Srbija te Crna Gora. Sjeverna Makedonija i Albanija dobile su zeleno svjetlo za početak pregovora, ali ne i konkretan datum. Bosna i Hercegovina je potencijalni kandidat za članstvo, a Kosovu, osim što ga ne priznaje pet članica EU-a, još trebaju vize za ulazak u EU.