Andrej Plenković: Hrvatska se s ovakvom krizom još nikada nije suočila

Premijer Andrej Plenković rekao je na početku sjednice Vlade da se Hrvatska s ovakvom krizom još nikada nije suočila te da su mjere koje su poduzete zbog epidemije koronavirusa strože od najtežih vremena Domovinskog rata.

– Hrvatska se s ovakvom krizom još nije nikada suočila. Mjere koje su poduzete jučer su strože čak i od najtežih vremena u Domovinskom ratu, kad je riječ o režimu života u cijeloj zemlji, ocijenio je premijer.

Kako bi dodatno predstavili izvanredne okolnosti u kojima se nalazimo, Plenković će se večeras obratiti putem televizijskih medija.

– Obratit ću se da još jednom zajedno razumijemo da su nam trenutno uvjeti izvanredni, da se na njih moramo naviknuti, da život i funkcioniranje države mora ići dalje. Da veliku odgovornost pokažemo svi kao pojedinci te kao institucije, država i društvo kako bi bili na razini izazova koji je pred nama, rekao je.

Još jednom je apelirao na odgovorno i solidarno ponašanje svih građana. One starije dobi pozvao je na poseban oprez i pridržavanje mjera, a njihove obitelji, najbliže, susjede i volontere da naprave maksimalne iskorake u olakšavanju njihova svakodnevnog života.

– Iskustva drugih zemalja, gdje je nažalost jako puno smrtnih slučajeva, govore o tome da oni u najvećoj mjeri pogađaju ljude starije dobi. Zato još jednom apel svima – ostanite u kućama, ne dovodite sebe u rizik. Samodisciplina i odgovornost je u ovim okolnostima jedan od najvažnijih elemenata, poručio je Plenković.