Alemka Markotić: Štitimo sebe, štitimo druge

Kontinuirano apeliramo na one koji još misle da se to događa nekom drugom i da se njima neće dogoditi, da to nije tako. Štitimo sebe – štitimo druge, rekla je Markotić

Goran Stanzl/PIXSELL

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević”, Alemka Markotić, gostovala u RTL-u Danas gdje je istaknula kako je novo krizno područje jug Hrvatske.

Na pitanje ima li mjesta panici, s obzirom da smo zabilježili 96 novozaraženih u 24 sata u Hrvatskoj, Markotić je odgovorila da “nije potrebna panika”.

-Panika je nešto negativno, ali treba biti razuman. Treba vidjeti gdje se i zbog čega se pojavio taj veći broj. Dvije stvari smo identificirali. Putovanje u Tursku i porast na jugu Hrvatske- kazala je Markotić i ponovila molbu građanima, posebno sada onima na jugu, da se pridržavaju svih mjera zaštite.

– Drugačije ne možemo štititi ovaj sustav koji smo svi zajedno jako dobro štitili dosad, rekla je Markotić i dodala da se veliki broj ljudi “vrlo pametno i dobro” pridržava mjera.

– Kontinuirano apeliramo na one koji još misle da se to događa nekom drugom i da se njima neće dogoditi, da to nije tako. Štitimo sebe – štitimo druge, rekla je Markotić.

Kazala je da nije neuobičajeno da među zaraženima ima i djece i mlađih osoba.

– Kad je epidemija krenula u Kini, dugo vremena nije bilo oboljelih među djecom. Sada ima u svijetu, ali i u Hrvatskoj, nešto oboljelih. Na sreću, uglavnom su to, ipak, sve jako blagi oblici bolesti. Nadamo se da taj postotak neće značajnije rasti i da će bolest i dalje biti blaga prema djeci, kazala je Markotić.

Na kraju je poslala i posebnu poruku građanima s juga.

– Mislim da bi to svi zajedno mogli jako dobro odraditi, s obzirom da se širi bolest na jugu: Ajde neka se strpe i neka pokušaju spriječiti da se širi korona, a onda ćemo mi svi furešti zajedno s njima na naše more i na nećemo izgubiti sezonu. Barem će je Hrvati popuniti, kazala je Markotić te dodala da smo dobri u ovoj utakmici i da ćemo moći biti prezadovoljni ako i u ovoj utakmici na kraju budemo drugi na svijetu.