Alemka Markotić: Moguće da se mjere u nekim regijama ranije ublaže

Alemka Markotić, prva žena Nacionalnog stožera civilne zaštite i ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", kaže da će ozbiljniji pad epidemiološke krivulje biti znak da možemo početi popuštati s mjerama

Ronald Gorsić/POOL/CROPIX

Točno je 50. dan od pojave prve osobe zaražene koronavirusom u Hrvatskoj. U danu iza nas otkrivene su još 54 novooboljele osobe, ali i čak šestero preminulih. Najviše zabrinjava prodor virusa u domove za starije koji su pod novim mjerama stožera.

Aktualne mjere donesene su za period do 19. travnja, a već sada Nacionalni stožer daje naznake da bi se uskoro neke mogle ublažiti.

Alemka Markotić, prva žena Nacionalnog stožera civilne zaštite i ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, kaže da će ozbiljniji pad epidemiološke krivulje biti znak da možemo početi popuštati s mjerama.

– Austrija je ta koja ima ozbiljan pa krivulje, već su najavili da bi počeli s popuštanjem mjera i mi ćemo pratiti situaciju kod njih. Kad bi naša krivulja konstantno pet do sedam dana padala, onda bi mogli početi s popuštanjem mjera. Prave se ozbiljni planovi koji će biti i predstavljeni. Kako smo postepeno uvodili mjere, tako će se i popuštati, kazala je Markotić gostujući u RTL-u Danas.

Na upit koje bi mjere prve mogli ublažiti, Markotić kaže da se analiziraju različiti aspekti društva, od škola do ekonomije.

– Nije isključeno da će neke regije ići ranije, a neke kasnije. To što Istra pet dana zaredom nema zaraženih je jako dobro, no ako odlučimo da svi mogu u Istru, i oni iz područja koji nisu dosegli tu razinu, onda ćemo opet dovesti Istru u problem. Važno je razmišljati cjelovito, vidjeti kako se odluke mogu odraziti na neka druga pudručja. Cijeli niz situacija je u analizi, kaže Markotić.