AKTUALAC ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE – tvrtka Remondis Medison pod povećalom, uskoro izgradnja Doma za starije i nemoćne Kutina

Uoči 14. sjednice Županijske skupštine održan je uobičajeni Aktualni sat posvećen recentnoj problematici s područja Sisačko-moslavačke županije.

Prvo u nizu pitanja, ticalo se Građanske inicijative “Siščani ne žele biti Smetlišćani”, čiji članovi proteklih dana prosvjeduju ispred zgrade Županije te je li njezino središte doista odlagalište opasnog otpada. Župan Ivo Žinić komentirao je kako je upoznat sa situacijom s prosvjednicima te dao do znanja kako je na temelju očitovanja o usklađenosti građevine u kojoj će se obavljati postupak gospodarenja otpadom izdao dozvolu tvrtki Remondis Medison za gospodarenje neopasnim otpadom. Istaknuo je kako će u skorije vrijeme, također poslati inspekciju na adresu predmetne tvrtke kako bi se utvrdile činjenice.

Na pitanje o transparentnosti proračuna, župan je poručio kako je Institut za javne financije u srpnju objavio rezultate petog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih općina, gradova i županija, koje se temelji na količini ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica. U istraživanju Instituta, Sisačko-moslavačka županija dobila je najvišu ocjenu za 2019. godinu, odnosno objavila je na svojim mrežnim stranicama svih pet traženih dokumenata.

U nastavku se Žinić osvrnuo i na pitanje o funkcionalnosti primarne zdravstvene zaštite ustvrdivši kako u nju Županija ulaže znatna sredstva te je usmjerena na što kvalitetnije zadovoljavanje javnih potreba građana i poboljšanje kvalitete življenja stanovnika na njezinom području. Također, trenutnu razinu zdravstvene zaštite ocijenio je kao dobro organiziranu.

Zastupnici su županu postavili pitanje vezano uz radove na Domu za starije i nemoćne u Kutini te je li ugrožena tekuća likvidnost proračuna s obzirom na pojačano financiranje županijskog udjela u EU projektima. Što se tiče Doma za starije i nemoćne, Županija je izdvojila sredstva iz proračuna za izradu projektno-tehničke dokumentacije za prilagodbu dijela zgrade Doma zdravlja Kutina u Podružnicu Doma za starije i nemoćne osobe Sisak te je u tijeku provedba postupka jednostavne nabave za izradu spomenute dokumentacije, a pripremljena je i obavijest o odabiru najpovoljnije ponude. Rok za izradu projektne dokumentacije je 12. rujna, a kada bude potpisana Odluka o odabiru, slijedi sklapanje ugovora s najpovoljnijim ponuđačem. Za likvidnost proračuna, župan uvjerava kako nema potrebe za zabrinutost, ali se, također nada kako će država do kraja godine, uzimajući u obzir sve projekte, povećati fond sredstava.

Naposljetku, Župan je izvijestio kako je Sisačko-moslavačka županija unazad nekoliko godina uložila znatna sredstva u obnovu cesta na njezinom području te kako Županijska uprava za ceste brine za oko 1.280 kilometara županijskih cesta, uz izvanredna održavanja prometnica u suradnji s općinama i gradovima. Svake godine obnovi se dio prometnica, ali i održavanjem se pokušava omogućiti normalan promet jer su ceste vrlo važna stavka za razvoj same Županije.

Hrvatska
Općina
Politika
Sisačko-moslavačka županija
Topusko