Budemo li se i dalje držali mjera, imat ćemo dobre rezultate

Vezano uz popuštanje mjera za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom, načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba-Bujević poručila je da se građani trebaju držati propisanih mjera jer će u protivnom scenarij biti drugačiji nego što je sada

Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Vezano uz popuštanje mjera za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom, načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba-Bujević poručila je da se građani trebaju držati propisanih mjera jer će u protivnom scenarij biti drugačiji nego što je sada.

– Mjere su dugo u pripremi i nadamo se da ublažavanje mjera neće značiti povratak na staro. Nadam se da će se svi držati mjera kao i do sada, uz mogućnost obavljanja poslova koji se do sada nisu mogli obavljati, rekla je Grba-Bujević za Dnevnik N1 te nadodala:

– Ako trebamo nešto šivati, ne moramo ići odmah do krojača, no ako trebamo hlače, možemo ih ići kupiti. Ne treba ići u cjelodnevni shopping.

Rekla je da će rezultati biti dobri, budu li se građani držali i dalje distance.

– Ako se budemo i dalje držali mjera, imat ćemo dobre rezultate, a ne budemo li se držali mjera, imat ćemo drugačiji scenarij. Građani će kontrolirati sami sebe, jer je virus i dalje među nama i svatko ga može prenijeti. Računam na samokontrolu građana i nadređenih službi.

Kazala je i da Hrvatska odlično stoji sa zaštitnom opremom.

– S opremom stojimo odlično, vlada je na vrijeme osigurala dovoljno zaštitne opreme. Danas je došla pošiljka svega što nam treba za zdravstveni sustav, ali i Crveni križ, djelatnike Civilnog stožera, policiju i druge službe.

Podsjetila je da je HZJZ izdao preporuke koje se tiču držanja udaljenosti i toga gdje bi trebalo nositi zaštitne maske. U gradskom je autobusu, primjerice, preporučjivo nositi dvoslojne pamučne maske, jer one se mogu koristiti kako bi se spriječilo širenje virusa. Opcija su, svakako, i jednokratne kirurške maske. No, pravilnom upotrebom dvoslojne pamučne maske moguće je zaštititi sebe i druge, dodala je Grba-Bujević.

Rekla je i kako nemaju utjecaja na cijenu maski, odnosno na veledrogerije koje isporučuju maske u ljekarne te dodala da je nabavna cijena je velika.