Dodijeljene su ovogodišnje nagrade Hrvatskog glumišta

Laskave se nagrade dodjeljuju najboljim glumačkim ulogama i umjetničkim ostvarenjima u predstavama

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu dodijeljene su ovogodišnje nagrade Hrvatskog glumišta. Svečanost je održana u znaku 100. obljetnice Hrvatskog društva dramskih umjetnika, dok se nagrade dodjeljuju najboljim glumačkim ulogama i umjetničkim ostvarenjima u predstavama. Ceremoniju je vodio glumački par Bojana Gregorić Vejzović i Slavko Sobin.

Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje uručena je glumcu Krunoslavu Šariću i dirigentu Nikši Barezi. Najboljom ženskom ulogom proglašena je Olga u interpretaciji Olge Pakalović u predstavi “Konstelacije”, kao i Rade Šerbedžija za ulogu Georgea u “Tko se boji Virginije Woolf”, dok su nagradu za najbolju sporednu ulogu dobili Vlasta Ramljak i Živko Anočić.

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina nagrađeni su Matea Marušić i Mateo Videk, u kategoriji lutkarskih ili predstava za djecu i mladež Vini Jurčić, Irena Tereza Prpić i Amanda Prenkaj te Matija Šakoronja, a najboljim takvim komadom proglašeni su “Tonček i Točkica”.

S druge strane, nagrada za najbolju dramsku predstavu u cjelini pripala je “Kiklopu” u režiji Saše Anočića, a za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst komadu “Domaši” kojeg autorski potpisuje Ana Marija Veselčić. Autorskom timu predstave “Fleks” uručena je nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti, dok je rad na seriji “Počivali u miru” osvojio nagradu za najbolje redateljsko ostvarenje u TV drami. Najbolje glumačko ostvarenje u radio drami ponijela je Marija Kolb, a priznanje za najbolju kazališnu scenografiju dobila je Zdravka Ivandija te za kostimografiju Dženisa Pecotić.

FOTO: Davorin Višnjić/PIXSELL

Također, povodom 50. obljetnice umjetničkog djelovanja posebno je priznanje uručeno glumcu, redatelju i voditelju Glumačke družine Histrion Zlatku Vitezu, kao i Sonji Kastl od Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika.

Ovogodišnja najbolja baletna predstava je “Smrt u Veneciji”, a najboljom je proglašenja i njezina koreografija koja je djelo Valentine Turcu. Titula najbolje uloge u baletu pripala je Iryni Chaban Bilandžić te baletnom prvaku Tomislavu Petranoviću za ulogu Vikonta de Valmonta u “Opasnim vezama”. Ozana Mirković primila je nagradu za ulogu Margot u spomenutom baletu za izuzetno ostvarenje mladih baletnih umjetnika do 28 godina.

Nagradu za najbolju opernu predstavu dobila je “Čarobna frula” u režiji Krešimira Dolenčića, sopranistici Ivani Lazar za ulogu Kraljice noći pripala je nagrada za najbolju žensku, a Giorgiu Surianu za nastup u “Macbethu” nagrada za najbolju mušku ulogu. Naposljetku, nagradu za najbolje dirigentsko ostvarenje osvojio je Ivo Lipanović za dirigiranje operom “Nabucco”.

 

 

Aktualno
Hrvatska