Prioritet županijske uprave

Uz obnovu županijske škole dobile i nove sadržaje

Županija je do sada obnovila ili izgradila 20 školskih zgrada i završila radove na prvom Učeničkom domu u gradu Sisku
1

Sisačko-moslavačka županija osigurala je iz Fonda solidarnosti EU za područje obrazovanja 20,1 milijun eura, a do sada je u partnerstvu s Vladom Republike Hrvatske obnovila ili izgradila 20 školskih zgrada i završila radove na prvom Učeničkom domu u gradu Sisku.

– Obnova oštećenih školskih zgrada je primarna, ali osim obnove željeli smo učenicima i nastavnom osoblju dodati i niz novih sadržaja koje prije nisu imali, najviše zbog prostornih uvjeta. Smatram da smo u tome uspjeli, a tako ćemo nastaviti i dalje u školskim objektima čija obnova još traje, naglasio je župan Ivan Celjak.

Površinom najveća obnovljena škola je Gimnazija Sisak koja ima više od 4000 kvadrata, a cijela obnova koštala je oko 6,2 milijuna eura.

– Ovoj zgradi dodali smo tu novu vrijednost tako što smo uređenjem zadnje etaže omogućili učenicima pohađanje nastave samo u jednoj smjeni, a u poslijepodnevnim satima zgrada se koristi za izvođenje nastave Fakulteta organizacije i informatike, dodaje župan.

Sisačko-moslavačka županija trenutno uređuje atrij ove škole koji će se natkriti staklenim krovom kako bi se učenicima omogućilo druženje ispred zgrade Gimnazije Sisak neovisno o vremenskim uvjetima.

Jedna od škola kojoj će se također nakon obnove dodati novi sadržaji je i Srednja škola Viktorovac Sisak, najveća škola u Sisačko-moslavačkoj županiji po broju učenika. Školska zgrada je u potpunosti obnovljena, a nedavno je postavljena i nova fasada. Dodana vrijednost ovoj školi je objekt tzv. Tuškanove kuće čiju obnovu provodi Sisačko-moslavačka županija, a koja će biti praktikum te škole u kojoj će učenici stjecati potrebnu praksu tako da će sa svojim nastavnicima i mentorima voditi restoran, hotel i gradsku kavanu.

Početak školske godine u novoj zgradi Srednje škole Petrinja

S početkom nove školske godine učenici Srednje škole Petrinja, čija je rekonstrukcija i prenamjena u završnoj fazi, mogli bi u rujnu početi s nastavom u novoj zgradi uz koju je izgrađena sportska dvorana i veliko spremište. Matična zgrada ove škole, smještena u povijesno zaštićenoj zgradi u središtu grada Petrinje, tijekom potresa teško je oštećena, a obnovom koju provodi Sisačko-moslavačka županija, ova će zgrada dobiti i novu namjenu, odnosno dio zgrade bit će prenamijenjen u učenički dom.

– Obnova matične zgrade Srednje škole Petrinja također ide dobrom dinamikom, a u njoj će jedan dio zgrade koristiti učenici gimnazijskog smjera, dok u drugom dijelu zgrade radimo učenički dom. Petrinja do sada nije imala učenički dom te je ovo veliki doprinos razvoju obrazovnog sustava na području Petrinje, ističe župan.

Inače, Srednja škola Petrinja imala je u ljetnom upisnom roku povećan broj upisanih učenika u prvi razred, a škola će imati i veći broj učenika u odnosu na prošlu školsku godinu. Najveći interes ove godine budući srednjoškolci pokazali su za tehničke smjerove. Sva mjesta u Tehničkoj školi Sisak i Tehničkoj školi Kutina popunjena su nakon ljetnog upisnog roka, a nema više mjesta ni u Srednjoj školi Novska za smjer – tehničar za razvoj videoigara.

Tehnička škola Sisak prošle je godine bila prva i jedina škola u Hrvatskoj koja je upisala 22 učenika u eksperimentalni program – tehničar za robotiku. I ove je godine u ljetnom upisnom roku za ovaj smjer upisano 22 učenika te 20 učenika za smjer – tehničar za razvoj videoigara.

Najveći interes za robotiku i videoigre

– Tehnička škola Sisak jedinstvena u Hrvatskoj po svojim smjerovima i ne čudi ovako veliki interes za ovu školu koja je među najboljima u Hrvatskoj zahvaljujući profesorima, ali i učenicima koji usvajaju svoja znanja, bruse svoje vještine i sposobnosti unutar svoga obrazovanja u školi. Kada završimo vojarnu u Lađarskoj ulici i preselimo školu i svu novu opremu koju smo nabavili, imat ćemo najkvalitetnije uvjete za obrazovanje u Hrvatskoj, istaknuo je župan Celjak.

Regionalni centar kompetentnosti Tehničke škole Sisak jedan je od najznačajnijih projekata u sklopu kojega se obnavlja bivša vojarna u Lađarskoj, a nakon obnove učenicima iz cijele Hrvatske bit će na raspolaganju centar kompetentnosti u sektoru elektrotehnike i računalstva s naglaskom na područja robotike, automatizacije, IT industrije te industrije video igara. Ovim projektom nabavljena je nova oprema, napravljeni su novi kurikulumi te izrađeni programi za obrazovanje odraslih što znatno podiže standard obrazovanja, ne samo na području Sisačko-moslavačke županije, nego i cijele Hrvatske.

Dodatnom interesu učenika za obrazovne programe u Sisačko-moslavačkoj županiji pridonijet će i skorašnje otvorenje učeničkog doma u Sisku koji je već završen i opremljen i spreman za učenike, a očekuje se izdavanje uporabne dozvole. Sisačko-moslavačka županija uređuje i drugi objekt učeničkog doma koji je stradao u potresu kako bi i on bio spreman za učenike tijekom jeseni. Time će se dodatno proširiti smještajni kapaciteti prvog učeničkog doma u Sisku.

Aktualno
Sisačko-moslavačka županija