Cijepljenje protiv COVIDA moglo bi početi krajem godine

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak otkrio je detalje plana cijepljenja Republike Hrvatske
Igor Kralj/PIXSELL

Trenutak kada ćemo imati registrirano cjepivo protiv COVIDA je sve bliže, rekao je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

– Hrvatska se za taj trenutak već dugo vremena ozbiljno priprema, a sada imamo nacrt plana cijepljenja koji ne može biti dovršen dok ne doznamo sve logističke i distribucijske elemente. Dovršit ćemo ga u trenutku kad budemo znali kada nam i koliko cjepiva dolazi.

Hrvatska je, nastavlja Capak, rezervirala cjepiva za više od 50 posto stanovnika, a u te je svrhe sklopljen ugovor s AstraZenecom za 2.7 milijuna doza, dok je 900 tisuća doza naručeno od tvrtke Johnson & Johnson. Također, prije nekoliko dana sklopljen je ugovor s Pfizerom za milijun dodatnih doza, a uskoro se očekuju novi ugovori.

Valja istaknuti da je završetak kliničkih ispitivanja za AstraZenecu relativno blizu, a prema prvim informacijama distribucija bi krenula već u prosincu i u trenutku registracije bi se počelo s cijepljenjem.

– Naš plan sadržava popis cjepitelja i vulnerabilne skupine. Iako nije napravljena rang lista, riječ je o strateškim skupinama poput zdravstvenih i radnika u socijalnom sektoru, a svakako će biti obuhvaćene starije osobe iznad 65 godina, kronički bolesnici i drugi.

Aktualno
Hrvatska