160 milijuna kuna za očuvanje radnih mjesta u Sisačko-moslavačkoj županiji

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović istaknuo je u da je za očuvanje radnih mjesta na području potresom pogođene Sisačko-moslavačke županije osigurano 160 milijuna kuna te je najavio program HZZ-a kojim će na javnim radovima sanacije potresa biti angažirano 500-tinjak ljudi

Edina Zuko/PIXSELL

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović istaknuo je u da je za očuvanje radnih mjesta na području potresom pogođene Sisačko-moslavačke županije osigurano 160 milijuna kuna te je najavio program HZZ-a kojim će na javnim radovima sanacije potresa biti angažirano 500-tinjak ljudi.

Aladrović je to izjavio nakon sastanka u Strukovnoj školi Sisak u organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja o revitalizaciji gospodarske aktivnosti na području pogođenom nedavnim potresom, kojem su, uz njega i ministra Tomislava Ćorića, između ostalog nazočili i župan sisačko-moslavački Ivo Žinić, predstavnici HAMAG BICRO-a, HBOR-a, HGK, HUP-a, HOK-a te tvrtki s područja Sisačko-moslavačke županije.

Kako je rekao, mjere za očuvanje radnih mjesta u iznosu od 4.000 kuna po radniku su proširene i na potresom pogođena područja, uz izuzimanje kriterija pada prihoda, i mogu se koristiti već od 1. siječnja ove godine.

-Prema našim projekcijama, tako smo osigurali 160 milijuna kuna za očuvanje radnih mjesta i gospodarske aktivnosti za sve poduzetnike s ovog područja koji su imali materijalne štete od potresa- izjavio je Aladrović.

Također, naveo je, mjera skraćenog radnog vremena je proširena sa 70 na 90 posto neefikasnog radnog vremena.

-Siguran sam da će to iskoristiti jedan dio onih poduzetnika koji će se duže vremena boriti sa štetama nastalima potresom- rekao je Aladrović te napomenuo da su na sastanku dodatno predstavljene i mogućnosti korištenja mjera aktivne politike zapošljavanja.

Također, predstavljen je i program Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji će se provesti u suradnji sa županom i gradonačelnicima, kojemu je za cilj zapošljavanje 500 ljudi na javnim radovima, prije svega na sanaciji infrastrukture nakon potresa, a počet će se provoditi od 1. veljače.

Ćorić najavio mjere HAMAG-BICRO-a i HBOR-a

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je da su danas obavijestili poduzetnike da će im HAMAG-BICRO i HBOR omogućiti moratorij na sve kredite koje su kod njih uzeli.

Također, HBOR će u idućem razdoblju predstaviti program za obnovu poduzetničke infrastrukture, što je vrlo važno iz perspektive nastavka proizvodnje i gospodarske aktivnosti, dodao je Ćorić. Napomenuo je i da će linija “covid-19” kredita HAMAG-BICRO-a biti dodatno fleksibilizirana, u smislu da će se kriterij pada prihoda za područja s nižim indeksom razvijenosti spustiti sa 60 na 20 posto.

Najavio je i da će Ministarstvo u sljedećim mjesecima otvoriti natječaj, vrijedan 1,5 milijardi kuna, prije svega namijenjen povećanju proizvodnih kapaciteta, opremanju i digitalizaciji procesa, a koji će se odnositi na cijelu RH. Međutim, napomenuo je Ćorić, područja će s obzirom na niži indeks razvijenosti biti posebno sagledana te će poduzetnici iz Sisačko-moslavačka županije, kao i nekoliko drugih županija, u okviru tog natječaja imati prednost.