Plenković uručio ključeve novih domova obiteljima iz Hrvatske Kostajnice čija je imovina stradala zbog klizišta

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na potpisivanju Ugovora o darovanju nekretnina u trajno vlasništvo obiteljima u Hrvatskoj Kostajnici čija je imovina stradala zbog klizišta prošle godine te im je uručio ključeve od novih domova.

-Želim još jednom izraziti zadovoljstvo zbog obitelji kojima je danas riješeno najvažnije pitanje za svakog čovjeka, a to je da ima krov nad glavom- naglasio je u izjavi medijima predsjednik Vlade.

Podsjetio je da je za vrijeme sastanka Križnog stožera u Hrvatskoj Kostajnici od prije 13 mjeseci na kojem je bilo riječi o rješavanju pitanja poplava, gradonačelnik Bišćan dobio informaciju kako je klizište odnijelo i uništilo nekoliko kuća. Premijer je kazao da su prizori koje su vidjeli bili nestvarni.

Naglasio je da je odmah potom na sjednici Vlade istog tjedna odlučeno da potpredsjednik Vlade Štromar i državni tajnik Mažar, koji je na čelu Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje, poduzmu sve mjere kako bi se pomoglo obiteljima kojima su uništeni domovi.

-Najprije im je osiguran privremeni smještaj. A nakon toga smo, sukladno našoj političkoj volji i svim mogućim mjerama koje su nam bile na raspolaganju, poduzeli sve kako bi se osigurao novi adekvatni smještaj- kazao je Plenković.

Predsjednik Vlade istaknuo je da su obnovljene kuće veće u pogledu kvadrature u odnosu na domove koje su obitelji imale prije ovog događaja, kao i okućnice koje su također ostale iste ili su čak i veće.

Država je u samo 13 mjeseci reagirala na najprimjereniji mogući način

-Država je pokazala u samo 13 mjeseci da je reagirala na najprimjereniji mogući način- rekao je Plenković, zahvalivši gradonačelniku Bišćanu, županu Žiniću, ministru Štromaru i državnom tajniku Mažaru na angažmanu.

Upitan je su li se domovi mogli obnoviti ranije, predsjednik Vlade smatra da je u ovim situacijama ovo vrlo brzi rok zato što je riječ o izvanrednoj i neplaniranoj okolnosti, dodavši da su obitelji kojima su uništeni domovi imale korektan smještaj cijelo ovo razdoblje.

Ministar Štromar je ovdje dolazio četiri puta, a državni tajnik Mažar bio je u stalnom kontaktu s njima. Našla su se rješenja koja svima odgovaraju. Iz razgovora s obiteljima vidim da su oni zadovoljni i sretni- kazao je Plenković.

Predsjednik Vlade ponovio je da je razdoblje od 13 mjeseci najkraći mogući rok s obzirom na to da se moralo pronaći nove kuće koje su usto u državnom vlasništvu te su morale biti takve da ih se može brzo obnoviti. Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar.

Aktualno
Grad
Hrvatska
Hrvatska Kostajnica
Politika
Sisačko-moslavačka županija