100 godina industrijske sinteze amonijaka – u Kutini održan Međunarodni simpozij

U dvorani Poduzetničkog inkubatora Kutina održan je Međunarodni znanstveno-stručni simpozij na temu “100 godina industrijske sinteze amonijaka – najnovija postignuća”.

Simpozijem je obilježena 100. godišnjica otkrića proizvodnje amonijaka po Haber-Bosch procesu, a nastao je u organizaciji Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije iz Zagreba, Sekcije za petrokemiju i Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU-a.

Predavanja, koja su predstavila najnovija postignuća industrijske sinteze amonijaka od strane vodećih svjetskih stručnjaka iz tvrtki KBD, Siemens i Clariant, kao i proizvodnju amonijaka u tvornici Petrokemija, okupila su 60 sudionika, među kojima su se našli i članovi Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa.

Program je otvorio nastup učenika Osnovne glazbene škole Borisa Papandopula iz Kutine, a događanju je nazočio i gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić.

– Prošle godine obilježeno je 50 godina od proizvodnje mineralnih gnojiva u Gradu Kutini započeto 1968. godine izgradnjom prve faze gdje je najznačajnije postrojenje bilo i ostalo upravo postrojenje za proizvodnju amonijaka. Danas, zajedno s drugom fazom naknadno izgrađenom 1983. godine, najznačajniji je pogon na tom kompleksu jer je amonijak ključna sirovina za sve ostale vrste mineralnih gnojiva koji se proizvode u Petrokemiji, rekao je Babić.

Događanja
Grad
Hrvatska
Kutina
Sisačko-moslavačka županija