Poznati dobitnici javnih priznanja

Zvonimiru Almašu nagrada za životno djelo Grada Popovače

Gradsko vijeće usvojilo je odluku o dodjeli javnih priznanja Grada Popovače za 2024. godinu
gradsko vijeće grada popovače

Popovački vijećnici jednoglasno su usvojili odluku o dodjeli javnih priznanja Grada Popovače za 2024. godinu koja će se uručiti na svečanoj sjednici uz Dan grada, 21. lipnja.

Nagradu za životno djelo ove godine dobiva prim. dr. med. Zvonimir Almaš za nemjerljiv doprinos i postignuća u osiguravanju i razvoju zdravstvene zaštite predškolske djece na području Grada Popovače te požrtvovni rad i iznimno human pristup u djelatnosti pedijatrije.

Godišnje nagrade dobit će Tvrtka PharmaS za iznimna postignuća u razvoju i unaprjeđenju gospodarske djelatnosti na ovom i širem području te snažan doprinos promociji Popovače u cjelini i Ljubomir Fridrih za izniman angažman u promicanju vrijednosti i zaštite digniteta Domovinskog rata te nesebičan društveni angažman kroz dugogodišnji aktivan rad u udrugama na području Popovače.

Javna priznanja dodijelit će se Mati Šuleku za izniman doprinos očuvanju i promociji kulturno-povijesne baštine i lokalne povijesti sporta na području Popovače i moslavačke regije u cjelini te Jasminki Draganić za izniman angažman u unaprjeđenju kvalitete života osoba starije životne dobi i doprinos promociji Popovače kroz zapažena ostvarenja u području kulturno-glazbene djelatnosti.

Među ostalim točkama, većinom je glasova usvojeno izvješće o izvršenju proračuna Grada Popovače kao i prateća izvješća o izvršenju programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture te ono o izvršenju programa održavanja komunalne infrastrukture za 2023. godinu. Oporbeni vijećnici nisu podržali izvršenje prošlogodišnjeg proračuna izrazivši nezadovoljstvo dinamikom realizacije određenih projekata kao što su izgradnja kanalizacijske mreže i Športski park Moslavac. Gradonačelnik je obrazlažući prijedlog ove točke istaknuo da su lani prihodi proračuna iznosili 10,7 milijuna eura te da su financije Grada Popovače stabilne.

– Minus koji je evidentiran prije svega se odnosi na projekte vezane uz Fond solidarnosti koje smo morali samostalno isplatiti, a što nam se tek u ovoj godini vratilo, pojasnio je gradonačelnik.

Kada je riječ o programu gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture gradonačelnik je pojasnio kako je plan iznosio 3.376.863,67 eura, a realizirano je 3.117.818,57 eura te kako je najveći dio sredstava utrošen za program izgradnje nerazvrstanih cesta. Kada je riječ o programu održavanja komunalne infrastrukture napomenuo je kako je plan iznosio 1.573.200 eura, a realizirano je nešto više, odnosno 1.696.208,03 eura. Najveći iznos utrošen je na održavanje nerazvrstanih cesta i održavanje čistoće javnih površina.

Na 34. sjednici većinom glasova usvojena je i odluka o imenovanju novouređenog Trga I. Trgom Ante Starčevića.

U nastavku sjednice usvojena je i odluka o prijenosu vlasništva nekretnine na Komunalne servise Popovača d.o.o. Naime, riječ je o tzv. industrijskom krugu i neplodnom zemljištu površine 8424 m2 na kojoj je izgrađena zgrada i pomoćne prostorije u kojima se obavlja djelatnost KSP-a. Pred vijećnicima su se našla i financijska izvješća te izvješća o radu Eko Moslavine d.o.o., Turističke zajednice grada Popovača te Knjižnice i čitaonice Popovača, a koje su predstavili direktori Danijel Husnjak i Lovro Miklaužić, odnosno ravnateljica Ivana Vlašić i računovotkinja Knjižnice Sanja Mišković.

Politika
Popovača