Ustavni sud donio odluku

Zoran Milanović ne može biti kandidat na izborima

Odluka Ustavnog suda očekivana je nakon upozorenja koja su posljednjih dana dolazila i od ustavnih stručnjaka
Lipovljani: Predsjednik Milanović posjetio izlagače Uskrsnog sajmaMarko Juric/PIXSELL

Ustavni sud donio je upozorenje u slučaju potencijalne kandidature Zorana Milanovića na izborima te zaključio da Milanović ne može biti kandidat na listi na izborima, ali ni kandidat za premijera bez da prije toga ne podnese ostavku, doznaje Tportal.

– Na temelju članka 125. Ustava, Ustavni sud objavljuje sljedeće upozorenje: Ustavni sud je na sjednici razmotrio izjavu predsjednika RH da će se kandidirati na izborima za zastupnike u Sabor kao neovisni i nestranački kandidat na listi SDP-a. Ustavni sud je razmotrio i izjave predsjednika da će ostati kandidat. Ustavni sud je dužan pravodobno upozoriti sva tijela kao i sve sudionike na neposrednu dogovornost za odluke koje donose. Predsjednik RH predstavlja i zastupa RH u zemlji i inozemstvu, dogovara za obranu neovisnosti.Predsjednik RH je vrhovni zapovjednik, raspisuje izbore te povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi uživa povjerenje većine zastupnika. Članak 96. propisuje da ne može obavljati ni jednu drugu javnu ili profesionalnu dužnost. Predsjednik ej nestranačka osoba i ne kože sudjelovati u izbornim aktivnostima neke stranke i to isključuje da može biti kandidat na listi ili biti kandidat za predsjednika Vlade. Kandidiranje predsjednika RH te isticanje njega kao kandidata za premijera nespojivo je s njegovim ustavnim položajem i ovlastima, poručio je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Pojasnio je ako Milanović inzistira biti kandidat na listi ili kandidat za premijera, mora podnijeti ostavku. Od 11 sudaca, 9 je glasalo za ovu odluku, a suci Andrej Abramović i sutkinja Ingrid Antičević Marinović bili su protiv.

Hrvatska
Politika