Dan grada Siska

Zdravko Strižić, Vera Horvat Pintarić i Stevo Kovačević dobitnici nagrade Grada Siska za životno djelo

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća dodijeljena su ovogodišnja javna priznanja istaknutim građanima
Svečana-sjednica-9

U sklopu proslave Dana grada jučer je održana tradicionalna svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Siska. U svojim govorima predsjednik Gradskog vijeća Bojan Dadasović i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček podsjetili su koliko je Sisak poseban, ali prije svega inovativan zbog čega je prvi u Hrvatskoj po povećanju ulaganja u predškolski odgoj, građanski odgoj, obrazovanje, sport te brizi o umirovljenicima i osobama s invaliditetom. Na kraju su istaknuli kako je to sve dio velikog i najvažnijeg cilja, bolje budućnosti za sve generacije Siščana i Siščanki.

Središnji dio svečanosti bila je dodjela gradskih priznanja istaknutim građanima Siska.

Pohvalu Grada Siska dobila je Mirela Gec profesorica kineziologije koja kao učiteljica tjelesne i zdravstvene kulture u Osnovnoj školi Braća Ribar radi od 2002. godine. Kroz brojne projekte u sisačkoj školi imala je prilike sudjelovati u razvoju, odgoju i obrazovanju generacija djece. Dobitnica je brojnih nagrada, a njezini učenici godinama nižu odlične rezultate na županijskim i državnim natjecanjima, a posljednji veliki uspjeh bio je prije nekoliko tjedana kada je s učenicama OŠ Braće Ribar na Državnom prvenstvu u košarci za osnovne škole postala prvakinja Republike Hrvatske, čime se cijela ekipa plasirala na Europsko školsko sportsko prvenstvo.

Pohvalu Grada Siska dobio je i Ratko Bjelčić, tajnik Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade – Kluba prvih pisaca i autor brojnih pripovijedaka, romana i dramskih tekstova za djecu i mlade te za odrasle. Jedan je od najplodnijih pisaca kratkih priča od kojih su pojedine prevedene na strane jezike i izdane u najtiražnijim listovima za djecu te uvrštene u članke. Njegov roman ”Moji grafiti” objavljen u 2006. godini dobitnik je nagrade Mato Lovrak, koja se dodjeljuje za najbolji hrvatski roman za mlade. Na bibliografskom popisu ima 50-ak djela, a najnovije je iz 2024. godine, zbirka poezije pod nazivom ”Netko treba prekinuti šutnju”.

Ove godine dodijeljene su i tri nagrade Grada Siska za životno djelo – posthumno i to novinaru Zdravku Strižiću, povjesničarki umjetnosti Veri Horvat Pintarić i prim. dr. Stevi Kovačeviću.

Rođeni Siščanin Zdravko Strižić cijeli životni i radni vijek proveo je u Sisku. Bio je svjedok i kroničar svih važnih zbivanja koje je čitateljima prenosio na profesionalan i razumljiv način bez ambicija da se nameće nekom ”svojom” istinom. Novinarsku karijeru započeo je i završio u Sisku radeći za brojne medijske kuće. U bogatom novinarskom životu objavio je mnoštvo članaka, priloga i osvrta te nekoliko zapaženih i vrijednih knjiga. U svom gradu Strižić će zauvijek ostati zapamćen kao dobri duh grada.

Vera Horvat Pintarić rođena je i maturirala u Sisku, bila je jedna od najvećih povjesničarki umjetnosti i teoretičarki umjetnosti, redovita članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Tijekom života objavila je dvadesetak knjiga i monografija, autorica je mnogobrojnih kataloga izložbi i predgovora grafičkim mapama. Dobitnica je brojnih nagrada među kojima su Državna nagrada za životno djelo u području humanističkih znanosti, a odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za osobite zasluge za znanost i njeno promicanje u Republici Hrvatskoj i svijetu.

Prim. dr. Stevo Kovačević rođen u Šibeniku, školovao se u Zagrebu, a gotovo cijeli radni vijek proveo je u Sisku. Bio je čovjek kojeg je poznavao cijeli grad i okolica, koji je svima rado pomagao. Iznimno cijenjen patolog i sudski vještak, cijeli život bio je predan svome poslu. Prije dolaska na čelo novoosnovanog Odjela za patologiju i citologiju Opće bolnice ”dr. Ivo Pedišić” radio je u mjestu Kratečko. Bio je humanist i erudit, napamet je znao odlomke iz Shakespeareovih djela, Don Quijote mu je bilo omiljeno djelo, a latinske poslovice sipao je kao iz rukava. Bio je fanatičan kolekcionar umjetničkih djela i imao zavidnu kolekciju slika i skulptura naših najpoznatijih umjetnika.

Događanja
Sisak