Potpisan ugovor o izvođenju radova

Započinje izgradnja akumulacija Polojac

Kutina će izgradnjom akumulacije dobiti dodatnu sigurnost od mogućih poplava i novi turistički potencijal
433012654_810268330922021_6976467200308150917_nGrad Kutina

U prostorijama Sisačko-moslavačke županije u Sisku, potpisan je ugovor o početku radova na izgradnji akumulacije Polojac na kutinskome području. Ugovor su, u prisutnosti župana Ivana Celjaka, potpisali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i predstavnik izvođača Dino Zovak. Ukupna vrijednost građevinskih radova je 7.704.658,67 eura. Planirana akumulacija Polojac smještena je na istoimenom vodotoku, lijevom pritoku Kutinice, sjeverno od grada Kutine.

Župan Ivan Celjak istaknuo je kako ovaj projekt donosi novih osam milijuna eura u Sisačko-moslavačku županiju te kako je ovo projekt o kojemu se priča zadnjih 60 godina.

– Akumulacija Polojac iznimno je važna za obranu od poplava, za poljoprivrednu proizvodnju, ali isto tako ima i jako veliki turistički potencijal.

Izgradnjom akumulacije, zaštiti će se nizvodno područje grada Kutine od poplava koje nastupaju u vrijeme većih i dugotrajnijih oborina. Realizacijom ovog projekta osigurat će se i sportske, odnosno rekreacijske aktivnosti za tamošnje stanovnike, ali i navodnjavanje poljoprivrednih površina.

– Moći ćemo akumulirati oko 1,7 milijuna kubnih metara vode koje će se moći ispuštati tijekom malovodnih razdoblja što će pozitivno utjecati na bio raznolikost biljnog i životinjskog svijeta, izjavio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Planirana akumulacija Polojac smještena je na istoimenom vodotoku, lijevom pritoku Kutinice, a ideja o njezinoj potrebi stara je više od pola stoljeća. Prva projektna dokumentacija izrađena je 1965. godine u kojoj su bila razrađena opća projektna rješenja za tri akumulacije u slivu potoka Kutinice na širem području grada Kutine. Za izgradnju akumulacije Polojac ishođene su lokacijska i građevinska dozvola.

Potpisivanjem ugovora zadovoljan je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić koji je dodao kako će grad Kutina izgradnjom dobiti dodatnu sigurnost od mogućih poplava i novi turistički potencijal.

Kutina
Ostalo