Položen kamen temeljac

Započela izgradnja višestambene zgrade u Lekeniku

Vrijednost izgradnje iznosi oko 3 milijuna eura, a u zgradi će se nalaziti 19 stambenih jedinica površine od 35 do 90 m2
smz_image_2024-06-05_15-45-25-449

Sisačko-moslavačku županiju jučer je posjetio potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić koji je uz sisačko-moslavačkoga župana Ivana Celjaka i državnog tajnika Domagoja Orlića obišao područja grada Siska i općine Lekenik.

U Lekeniku je obilježen početak radova na izgradnji jedne višestambene zgrade, a svečanom polaganju kamena temeljca, uz potpredsjednika Vlade RH i ministra Branka Bačića i župana Ivana Celjaka, nazočili su i načelnik Općine Lekenik Ivica Perović te direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Dragan Hristov.

Višestambena zgrada u Lekeniku gradi se na temelju Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom i odluke Vlade Republike Hrvatske kojom je predviđena gradnja ukupno 36 višestambenih zgrada na području Sisačko-moslavačke županije.

– Ispunjava nas radošću činjenica da i ovdje u Lekeniku provodimo program Vlade RH koji je doprinos obnovi i revitalizaciji Sisačko-moslavačke županije. Htjeli smo s jedne strane pomoći stradalnicima potresa, a kada njihove kuće obnovimo, ti stanovi bit će namijenjeni mladim obiteljima i za kadrovske potrebe, izjavio je ministar Bačić.

Tisuću novih stanova u županiji

Župan Ivan Celjak čestitao je ministru Bačiću na ekspeditivnosti, jer se u kratkom razdoblju postavlja kamen temeljac za izgradnju već devetnaeste zgrade na području Sisačko-moslavačke županije.

– Ako uzmemo u obzir i 20 zgrada koje se grade na području posebne državne skrbi, s ovih 36 zgrada za godinu dana ćemo na području županije imati gotovo tisuću novih stanova više nego što smo ih imali prije potresa. To je zaista vrijedan stambeni fond i temelj za dolazak i ostanak mladih ljudi te kvalitetan život u Sisačko-moslavačkoj županiji, istaknuo je župan Celjak.

Vrijednost izgradnje zgrade u Lekeniku iznosi oko 3 milijuna eura, a u njoj će se nalaziti 19 stambenih jedinica površine od 35 do 90 m2. Osim u Lekeniku, višestambene zgrade nalazit će se još u Sisku, Petrinji, Topuskom, Glini, Kutini, Jasenovcu, Sunji te Hrvatskoj Kostajnici.

Nakon Lekenika, župan Celjak i ministar Bačić u Sisku su prvo obišli privremeno stambeno naselje Zeleni brijeg, u kojem su izgrađene 22 montažne kuće namijenjene za smještaj osoba koje ne ostvaruju pravo na obnovu na temelju Zakona o obnovi, a koji su na dan potresa živjeli u nekretninama koje su potresom oštećene te osoba čiji su domovi oštećeni u potresu, a obnova je u tijeku. Nakon stambenog naselja na Zelenom brijegu, uslijedio je obilazak gradilišta konstrukcijske obnove višestambene zgrade u Ulici Josipa Jurja Strossmayera u Sisku te novoizgrađene zamjenske kuće obitelji Mikočević u Ulici Nikole Šipuša.

Županija gradi novi odgojno-obrazovni i kulturni centar

Posjet potpredsjednika Vlade i ministra Branka Bačića završio je obilaskom gradilišta zgrade u Rimskoj ulici 19 u Sisku koju cjelovito obnavlja Sisačko-moslavačka županija. Zgradu je nakon potresa Ministarstvo unutarnjih poslova RH i Ministarstvo pravosuđa RH, u suradnji s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, prepustilo Sisačko-moslavačkoj županiji na korištenje, a obnovom će zgrada dobiti novu kulturnu i odgojno obrazovnu namjenu.

– U ovoj zgradi ćemo imati prvi županijski vrtić u Hrvatskoj, prostor za Kulturno-povijesni centar SMŽ s galerijom. Imat ćemo sobe za gostujuće umjetnike i prostor za Glazbenu školu Frana Lhotke koja broji oko 300 učenika. Uredit ćemo i okoliš koji podrazumijeva i uređenje vanjskog trga. Od stare glazbene škole koja se nalazila preko puta, odlučili smo napraviti koncertnu dvoranu s obzirom na to da se radi o zgradi koja u izvornom obliku nije imala međukatne konstrukcije. Dakle, sve će biti jedan prostor, povezat ćemo glazbenu školu i koncertnu dvoranu čime će Sisak dobiti kulturni centar u samom središtu grada, istaknuo je župan Celjak.

Radovi bi trebali biti završeni u rujnu ove godine, a vrijednost obnove ovog objekta je 11,6 milijuna eura.

Aktualno
Događanja
Lekenik
Sisak