Veliki interes za strukovna zanimanja

Zagrebački obrtnički sajam predstavio gotovo 80 zanimanja

Očekuje se dolazak više od pet tisuća učenika

Svečano otvorenje 9. Zagrebačkog obrtničkog sajmaIgor Kralj/PIXSELL

S ciljem popularizacije strukovnih i obrtničkih zanimanja učenicima završnih razreda osmogodišnjih škola Obrtnička komora Zagreb, u partnerstvu sa Zagrebačkom županijom i Gradom Zagrebom organizirala je 9. Zagrebački obrtnički sajam.

Tako se na Zagrebačkom velesajmu u paviljonu 7 i 7a tijekom dva dana, 24. i 25. siječnja sa svojim programima predstavljaju 22 škole strukovnih zanimanja iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije, gdje s obrtnicima prezentiraju gotovo 80 obrtničkih djelatnosti i zanimanja.

– Obrtnici već godinama odlaze u osnovne škole i prezentiraju zanimanja. Sve je to lijepo, ali kad učenik sam na jednom mjestu može isprobati kako se nešto radi, kad vidi i porazgovara s kolegom učenikom koji je stariji, iz srednje škole, i s kolegom obrtnikom majstorom koji živi od tog posla, rezultat je povećanje broja upisanih u srednje strukovne škole, rekao je predsjednik Obrtničke komore Zagreb Antun Trojnar, dodavši kako se od školske godine 2017./18. do danas, 27 % učenika više upisalo u strukovne škole.

U ime Zagrebačke županije otvorenju sajma nazočio je zamjenik župana Ervin Kolarec koji je istaknuo više od 15 milijuna eura vrijedno ulaganje u izgradnju i uspostavu Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu – Industrija 4.0.

– Naše tri srednje strukovne škole – u Velikoj Gorici, Samoboru i Dugom Selu postale su centri izvrsnosti u kojima se učenje provodi na najsuvremenijoj opremi. Tako se u novim laboratorijima, praktikumima i specijaliziranim učionicama nastava izvodi na uređajima poput CNC-a, višenamjenskih robota, 3D printera, uređaja za automatiku i senzoriku…na svemu onome što se dosad moglo samo eventualno negdje na praksi. Tako naši će učenici po završetku obrazovanja na tržište rada dolaziti spremni i obučeni za rad, rekao je Kolarec.

Na svečanosti otvorenja održana je i prezentacija projekta Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu – Industrija 4.0, a za umjetnički dio programa pobrinuli su se učenice i učenici Srednje škole Ivan Švear iz Ivanić-Grada.

Očekuje se kako će dvodnevni sajam posjetiti gotovo pet i pol tisuća učenika iz 145 škola koji će se na ovaj način upoznati s programima obrtničkih i srednjih strukovnih škola.

 

Događanja
Zagreb