Još ovoga ljeta

Vlada pokrenula hitne izmjene zakona radi stambenog zbrinjavanja građana u kontejnerima

Izmjenama zakona tako se omogućava mogućnost njihova zbrinjavanja u zgrade koje se obnavljaju i grade novčanim sredstvima iz fondova EU te državnog proračuna, a u vlasništvu su države
branko bačićGoran Stanzl/PIXSELL

U hitnu saborsku proceduru Vlada je sa sjednice uputila izmjene i dopune Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima kako bi se tijekom ljeta zbrinulo građane koji se nalaze u kontejnerskim naseljima ili kontejnerima uz obiteljske kuće.

Izmjenama zakona tako se omogućava mogućnost njihova zbrinjavanja u zgrade koje se obnavljaju i grade novčanim sredstvima iz fondova EU te državnog proračuna, a u vlasništvu su države.

– Želimo tijekom ljeta, provođenjem zakona, omogućiti zbrinjavanje naših građana koji su u kontejnerskim naseljima i iz tog razloga idemo s prijedlogom zakona u hitnom postupku, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Istaknuo je i da se izmjenama zakona proširuje krug korisnika koji mogu ostvariti pravo na darovanje stambene jedinice u državnom vlasništvu na hrvatske branitelje i članove obitelji smrtno stradalog, nestalog ili umrlog hrvatskog branitelja. Uvjet je da koriste stambenu jedinicu u državnom vlasništvu ili u vlasništvu jedinice lokalne samouprave i prebivaju u njoj. Omogućava se i produljenje roka stambenog zbrinjavanja žrtava nasilja u obitelji – do sada je taj razbio dvije godine, a sada se propisuje maksimalni rok od četiri godine.

U poreznom tretmanu izjednačavaju se građani koji temeljem ovog zakona stječu vlasništvo na zgradama i stanovima i građani koji stječu u vlasništvo zemljište za gradnju te neće trebati plaćati porez na promet nekretninama, ali su dužni biti prijavljeni na području na kojem imaju nekretninu.

Zakon je u hitnu saborsku proceduru upućen i zbog toga što je, izmjenama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave, predviđeno da se u okviru Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine integrira Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje koji je nositelj provedbe Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, a od sada će to biti Ministarstvo.

Hrvatska
Politika