VIDEO: Sveti Ivan Žabno i Gradec povezani prugom

Nakon 52 godine u Hrvatskoj je izgrađena nova pruga, zvana “čežnja“, koja povezuje Sveti Ivan Žabno i Gradec. Nova dionica pruge ukupne duljine 12,2 kilometara prva je novoizgrađena pruga u Hrvatskoj nakon 52 godine, čija je izgradnja koštala oko 260 milijuna kuna, pri čemu su sredstva osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda.

Otvorenju i prvoj vožnji između ostaloga nazočili su i premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, te ministar Oleg Butković.

– Jedan korak prema unaprjeđenju naše željezničke infrastrukture. Rekli smo, ovo desetljeće koje je pred nama, nakon što smo jako puno investirali u ceste, zračne i pomorske luke, sada je vrijeme za jačanje i modernizaciju željezničke infrastrukture- istaknuo je premijer Andrej Plenković.

Damir Špehar/PIXSELL

Ovom dionicom, inače prometuju prigradski vlakovi, a nova će pruga omogućiti kraće putovanje pa će se tako od Bjelovara do Zagreba moći stići za sat vremena u odnosu na dosadašnjih dva sata zbog raznih predsjedanja s vlaka na autobus.