VELIKA POMOĆ PROIZVOĐAČIMA MANDARINA – Stiže 20 milijuna kuna potpora

Na sjednici Vlade prihvaćena je odluka o donošenju Programa potpore za proizvođače mandarina za ovu godinu. Sredstva za provedbu programa u iznosu od 20 milijuna kuna osigurana su u državnom proračunu unutar financijskog plana Ministarstva poljoprivrede.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, naglasio je kako je mandarina jedan od proizvoda u kojem smo samodostatni, proizvod koji je zaštićen na EU razini i po kojem smo poznati van Hrvatske.

-Proizvođači mandarine zadnjih nekoliko godina su se našli u poteškoćama zbog sankcija na ruskom tržištu gdje je zabranjen izvoz mandarina iz Hrvatske, a drugi problem je i sredozemna voćna muha koja uništava plodove i stvara im velike financijske izdatke- pojasnio je Tolušić razloge zbog čega se Vlada odlučila za posebnu pomoć proizvođačima za ovu godinu.

Dodao je da je donesen i Akcijski plan koji će pomoći proizvođačima da postanu profitabilniji.

-Osigurali smo 20 milijuna kuna u proračunu Ministarstva poljoprivrede.To će biti velika pomoć proizvođačima i vjerujem da će biti isplaćeno već u lipnju ove godine- rekao je Tolušić.

Također, najavio je i kako će se krajem lipnja ići s posebnom potporom za proizvođače jabuka koji su također u poteškoćama i čim se završe pravne procedure te razgovori s Europskom komisijom, i ta potpora će doći na Vladu.

Aktualno
Hrvatska
Politika