Uskoro i svečano otvaranje

Velika Gorica dobiva Interpretacijski centar

Gradonačelnik Krešimir Ačkar: Ovime počinje nova era Muzeja Turopolja
20231121_1353350-1280×960.jpg

Kraju su privedeni radovi na izgradnji zgrade Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja. Moderno zdanje nalazi se na Šetalištu Franje Lučića, na mjestu bivšeg rodilišta. Odluka da se Interpretacijski centar izgradi u dvorištu na mjestu gdje se nalazio dotrajali pomoćni objekt koji je bilo potrebno hitno ukloniti, bila je ideja se kuća obitelji Čop koja je izgrađena 1898. godine ponovno postane kuća kulture u sastavu Muzeja Turopolja.

Nakon višemjesečnih radova ove jeseni u potpunosti su završili radovi na suvremenoj muzejskoj zgradi s višenamjenskom dvoranom za posjetitelje, odgovarajućim spremištem za čuvanje predmeta muzejskih zbirki te suvremenim radnim prostorom za zaposlenike Muzeja Turopolja.

-Ovo je brownfield investicija, gdje smo na natječaj prijavili zapušteni objekt, koji nije imao namjenu, a ovim je projektom dobio namjenu. Ovim projektom riješena je sva problematika Muzeja Turopolja, koji je imao višegodišnje probleme s deponiranjem svoga fundusa. Ovime smo na jedan moderan, europski način napravili uz to interpretacijski centar- kazao je na završnoj konferenciji pročelnik Upravnog odjela za gospodarski razvoj, poljoprivredu i fondove Europske unije Domagoj Ilečić, otkrivši kako je provedba cjelokupnog projekta započela još 2018. godine kada je objavljen natječaj.

Gradonačelnik Krešimir Ačkar kazao je kako završetkom projekta započinje nova era Muzeja Turopolja.

-Ovo je novi iskorak koji će se prema kulturi građana Velike Gorice i turopoljskoj metropoli manifestirati u puno boljem, ljepšem, modernijem i mlađim generacijama prihvatljivijem svjetlu- istaknuo je Ačkar naglasivši dobru suradnju Vlade RH i resornih ministarstava s Gradom u provedbi ovoga projekta.

-Nadam se da će što više ljudi vidjeti, osjetiti i doživjeti Turopolje kroz ovu nadogradnju Muzeja i ovaj novi početak koji nam je bio potreban- zaključio je Ačkar.

Nova građevina zadržala je postojeću urbanističku matricu. U prizemlju je planirana multimedijalna dvorana namijenjena prezentaciji i interpretaciji baštine, kao i za organizaciju radionica i drugih sadržaja. Uz dvoranu, u prizemlju će biti i preparatorska radionica te sanitarije. Podrum je predviđen za čuvanje najosjetljivijih i najvrednijih predmeta iz muzejskih zbirki, dok su na katu planirani radni prostori za zaposlene, knjižnica, sanitarni čvor i čajna kuhinja.

Ukupna vrijednost projekta je 1.318.439,98 eura, a projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj putem programa OP Konkurentnost i kohezija 2014.-2020..

 

Ostalo
Regija