Poslijepotresna obnova

U tijeku konstrukcijska obnova kuće Striegl vrijedna 355 tisuća eura

Radovi dobro napreduju
Striegl-06-1024×683

U tijeku je konstrukcijska obnova rodne kuće velikog sisačkog umjetnika Slavoljuba Slave Striegla na uglu Kranjčevićeve i S.i A. Radića na Korzu, budućeg muzejskog prostora i galerijskog prostora javne prezentacije Strieglove ostavštine kao i Zbirke Striegl trenutačno pohranjene u Gradskoj galeriji Striegl. Ovaj projekt financiran je iz Fonda solidarnosti EU, a vrijedan je 355 tisuća eura, odnosno oko 2,6 milijuna kuna. Radove je danas obišla gradonačelnica Kristina Ikić Baniček sa suradnicima.

– Odmah nakon što je Grad postao vlasnik ovog objekta napravljena su nužna učvršćenja i popravci koji su u potresu pomogli da štete na objektu ne budu značajnu veće. Žao mi je što nas je Ministarstvo kulture i medija na natječaju za Fond solidarnosti EU najprije odbilo i što smo zbog toga izgubili dragocjeno vrijeme za obnovu. Odobrenje financiranja nakon naših žalbi dobili smo tek u siječnju i dobro je da smo vlastitim sredstvima pripremili svu dokumentaciju i mogli smo odmah krenuti u obnovu, rekla je ravnateljica Gradske galerije Striegl Alma Trauber.

Radovi dobro napreduju, uklonjena je žbuka i upravo je u tijeku priprema zidova za ojačanja, a radove izvodi građevinski obrt Šarec iz Siska. Rok za završetak radova prilagođen je financiranju iz Fonda solidarnosti, ali izvođači su uvjereni da će sve uspjeti obaviti na vrijeme.

– Više od godinu dana smo izgubili na dopisivanje s Ministarstvom i na uvjeravanje da je ovo baština koju treba očuvati, ali kako se kaže – bolje ikad nego nikad. Sigurna sam da ćemo naše Siščane, odmah nakon sveobuhvatne obnove, brzo uvesti u ovaj prekrasan stan i galeriju koja će biti u potkrovlju. Drago mi je da će i ovom rekonstrukcijom Sisak dobiti još jedan potpuno novi javni sadržaj i kulturnu vrijednost, što će biti još jedan uspješan projekt Gradske galerije Striegl, rekla je prilikom obilaska radova gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Događanja
Sisak