U srcu metropole predstavljeno više od 170 vrhunskih vina

20190325144429_img_1412.jpg__648x432_q85_subsampling-2

Više od 170 vrsta svjetskih, udomaćenih i autohtonih sorti vina te 30-ak vrsta sireva predstavljeno je na 2. reviji najboljih vina
Zagrebačke županije u hotelu The Westin Zagreb u nazočnosti brojnih vinara, enologa, ugostitelja i ljubitelja vina.

-Zagrebačka županija brojnim potporama kontinuirano podupire razvoj vinogradarstva i poljoprivrede u cjelini, a u ovoj godini za to je osigurala više od 15 milijuna kuna. Uvjeren sam da će te potpore, kao i sama Revija vina doprinijeti promoviranju vinara i Županije kao vinorodne regije čija vina osvajaju priznanja na brojnim domaćim i svjetskim ocjenjivanjima- rekao je župan Stjepan Kožić dodavši da će natječaji za potpore u poljoprivredi biti raspisani u toku tjedna.

Zagrebačka županija sa svojih 5 milijuna trsova posađenih na više od 900 hektara površine u samom je vrhu u Hrvatskoj po broju vinara, vinskih etiketa i vinskih cesta te je predvodnica u promociji vina s Vinskom kraljicom koja se kontinuirano kruni od 2003. godine. Tako je bilo i na ovogodišnjoj Reviji koju je uz aktualnu vinsku kraljicu Zagrebačke županije Mateju Hercigonju, uveličala i slovenska vinska kraljica Matea Frangež, dok su slovenski vinari bili posebni gosti izlagači.

U sklopu Revije 38 vinara iz 9 vinogorja Zagrebačke županije predstavilo je svoja vina sa zaštićenom oznakom izvornosti. Osim kušanja vrhunskih vina, za posjetitelje Revije i novinare organizirane i dvije stručno vođene radionice – „Bogatstvo okusa Zagrebačke županije – hrana i vino“ na kojoj su posjetitelji mogli naučiti sve o pravilnom sljubljivanju vina i hrane te radionica „Kraljevski užitak – prvo ljetno vino – Kraljevina Zelina“.

Upravo je u sklopu Revije održana i promocija autohtone sorte vina „Kraljevina Zelina“, berba 2018. Inače, u Zagrebačkoj županiji 8 vinara ima odobrenje za stavljanje u promet vina s oznakom robne marke „Kraljevina Zelina“.

Hrvatska
Ostalo
Regija