U Slunju obilježena 29. godišnjica progonstva

Prigodni program nosio je naziv "Da se ne zaboravi"

Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Grad Slunj obilježio je programom “Da se ne zaboravi” i kolonom sjećanja 29. godišnjicu progonstva 16. studenoga 1991., nakon kojega su se Slunjani u svoj grad vratili tek nakon oslobodilačke vojno-redarstvene operacije Oluje 6. kolovoza 1995.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomislav Medved, kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, izrazio je sućut obiteljima 352 poginula hrvatska branitelja i civila slunjskog kraja, ističući kako “njihove teške sudbine kao bolna sjećanja i danas žive u nama”.

– Krvavi agresijski pir spriječilo je oko 800 hrabrih hrvatskih sinova, koji su bili odlučni braniti svoje domove, međutim progonstvo, ali i ubojstva i teror nad onim stanovništvom koje je ostalo samo zato što su bili Hrvati, dalo je još veću snagu Hrvatskoj vojsci i vrhovnom zapovjedniku, predsjedniku Republike Hrvatske Franji Tuđmanu da se oslobode sva okupirana područja, poručio je ministar Medved u svom govoru.

Nakon što su se na Trgu dr. Franje Tuđmana oglasile sirene i crkvena zvona, kao u vrijeme progona, izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće pred spomen-obilježjem poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, dok su počast odali i kod spomen-obilježja na Trgu Zrinskih i Frankopana. Nastavno je u crkvi Presvetog Trojstva služena misa, a u župnoj dvorani mogla se razgledati izložba fotografija o stradanjima Slunja i građana slunjskog kraja.