Okreni pedalu, pokreni promjenu

U Sisku završila treća faza projekta Zaželi

Treću godinu zaredom Grad Sisak i Gradsko društvo Crvenog križa pomoglo starijim sugrađanima
Zaželi-2023-1-1024×585

Zahvaljujući projektu Zaželi faza III “Okreni pedalu, pokreni promjenu 3”, čak 60 osoba starije životne dobi s područja Grada Siska dobilo je pomoć u svome domu. Deset njegovateljica koje su zaposlene kroz projekt stekle su iskustvo rada s ovom osjetljivom skupinom ljudi i time povećalo svoju mogućnost zapošljavanja na sličnim poslovima. Starije i potrebite i njegovateljice spojilo je Gradsko društvo Crvenog križa Sisak koji je za proteklih 8 mjeseci aktivnosti pomoći u kući povuklo 65,6 tisuća eura iz Europskog socijalnog fonda.

– Naša odluka da budemo partner svim udrugama koje će povlačiti sredstva iz EU fondova pokazala se ispravnom jer pokazuje se da smo im pomogli da razviju svoja znanja i da nauče pisati i voditi projekte, sve na korist najranjivijih skupina, starijih i nemoćnih, socijalno ugroženih, djece i svih koji trebaju potporu društva. Ovim projektom, u nedostatku domova za starije i nemoćne i njegovatelja, s Crvenim križem uskočili smo i pružili pomoć onima koji tom pomoći nisu bili obuhvaćeni. Zato toplo zahvaljujem svima, a posebno ženama koje su omogućile da najstariji Siščani i Siščanke imaju dostojanstvenu i ljepšu starost, kazala je na završnoj konferenciji projekta gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

U posljednje tri godine, kako je naglasio Igor Čičak, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Sisak, kroz projekt Zaželi Crveni križ pružio  je redovitu pomoć u kući za oko 100 korisnika. No, svake godine započinjao bi novi projekt, što bi dovodilo do prekida radnog odnosa njegovateljica i prestanka pomoći korisnicima. Zato su već educirane zaposlenice često odustajale, a korisnici bi gubili pomoć osobe na koju su naviknuli. U IV. fazi projekta, na koji je Gradsko društvo Crvenog križa apliciralo, i korisnici i zaposlenice bit će u puno boljem položaju.

Događanja
Sisak