Proizvodnja hrane

U Sisku održana konferencija “Samodostatnost u hrani za održivu budućnost”

Cilj konferencije bio je potaknuti suradnju između poljoprivrednih proizvođača, prehrambene industrije i lokalne i regionalne uprave
DSC_2014

“Samodostatnost u hrani za održivu budućnost” naziv je konferencije koja je danas održana u hotelu Panonija u Sisku u organizaciji HGK županijskih komora Sisak i Otočac. Osim razmjene znanja i iskustva, cilj konferencije bio je potaknuti suradnju između poljoprivrednih proizvođača, prehrambene industrije i lokalne i regionalne uprave.

Skup je u ime župana Ivana Celjaka, pozdravio njegov zamjenik Mihael Jurić koji je istaknuo kako se Sisačko-moslavačka županija ponosi svojom različitosti koja otvara brojne mogućnosti u proizvodnji hrane.

– U Moslavini smo ponosni na najveće nasade jabuka i na sortu škrlet, u Slavoniji na ratarstvo, na povrtlarstvu proizvodnju na Banovini. Sve je više mladih poljoprivrednika kojima pomažemo kroz konzultantske usluge, na primjer Razvojna agencija SIMORA, da se prijave na razne fondove koji obuhvaćaju široke mjere i sve se više koriste i stvaraju dodanu vrijednost našim poljoprivrednicima. Naš smjer je nadogradnja postojeće poljoprivredne proizvodnje, rekao je Jurić.

Predsjednik HGK Županijske komore Sisak Tihomir Babić rekao je kako je važno povezati proizvođače, struku te lokalnu i regionalnu samoupravu.

– U toj razmjeni iskustava, znanja i primjera dobre prakse ukazali smo na važnost samodostatnosti u proizvodnji. Proizvodnja hrane može imati ključnu ulogu u revitalizaciji, jer potiče lokalnu poljoprivredu, stvara nove poslovne prilike proizvođačima hrane te povećava privlačnost ruralnih područja za stanovanje i život, naglasio je Babić.

Renomirani stručnjaci iz gospodarstva, akademske zajednice i institucija u svojim izlaganjima govorili su o važnosti lokalne samodostatnosti u proizvodnji hrane. Raspravljalo se i o trenutnim izazovima s kojima se suočava sektor proizvodnje i prerade hrane, kao i o nužnosti sve veće primjene funkcionalne hrane u svrhu očuvanja zdravlja ljudi. Jedan od ključnih alata za postizanje ovih ciljeva je digitalizacija, koja će omogućiti podizanje konkurentnosti domaće poljoprivrede i prehrambene industrije, ali i razvoj ruralnih krajeva.

Događanja
Sisak