Županija proglašena zaraženom zonom

U Sisku održan radni sastanak na temu suzbijanja svinjske kuge

Sastanak s predstavnicima jedinica lokalne samouprave održala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković
DSC_4227-002Grad Petrinja

U prostoru Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije jučer je organiziran radni sastanak kojeg je održala ministrica poljoprivrede Marija Vučković s predstavnicima jedinica lokalne samouprave s područja Sisačko-moslavačke županije na temu mjera kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u RH.

Ministrica Vučković kazala je kako je ministarstvo već nekoliko godina itekako svjesno opasnosti s obzirom na situaciju u Europskoj uniji zbog čega su i prije pojave afričke svinjske kuge u Hrvatskoj odrađene brojne aktivnosti kako bi sustav bio spremniji.

– To je bolest koja se jako brzo širi, ali nema javnozdravstvene efekte u smislu da može štetiti ljudskom zdravlju. Učinit ćemo sve da bolest suzbijemo u što kraćem roku. Zato donosimo mjere, dopunjujemo naredbu s novim mjerama kao i rješenje o određivanju zona ograničenja i zaraženog područja upravo s ciljem kako bi što prije suzbili zarazu, rekla je ministrica Vučković.

Tatjana Karačić, ravnateljica Uprave veterinarstva i sigurnosti hrane, kazala je kako je Sisačko-moslavačka županija proglašena zaraženom zonom u kojoj je zabranjeno premještanje držanih svinja i od njih dobivenih proizvoda iz zaražene zone u druge države članice i u treće zemlje.

Na postavljena pitanja predstavnika jedinica lokalne samouprave dani su odgovori, a pitanja su se odnosila na kategorizaciju, dezinfekcijska sredstva, mjere kontrole za suzbijanje virusa, zaražene zone.

Agro
Sisačko-moslavačka županija