Prva dragovoljačka postrojba

U Sisku obilježena 33. obljetnica ustrojavanja 57. SAMB-a

Program je započeo odavanjem počasti na groblju Viktorovac i Parku dr. Franje Tuđmana, a nastavio se u Kulturnom-povijesnom centru SMŽ gdje je pročitana povjesnica postrojbe te uručene plakete i zahvalnice udruge
DSC_8890

U Sisku je danas obilježena 33. obljetnica ustrojavanja prve dragovoljačke postrojbe u Republici Hrvatskoj, slavnog 57. samostalnog bataljuna, koji je tijekom rata prerastao u 57. brigadu Hrvatske vojske i dobio ime po svom poginulom dozapovjedniku, hrvatskom vitezu Marijanu Celjaku.

Programu obilježbe je, kao izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja, nazočio državni tajnik Darko Nekić te župan Ivan Celjak koji je ovom prilikom poručio:

– 57. samostalni bataljun prva je dragovoljačka postrojba ustrojena u Domovinskom ratu. Naši vitezovi iz 57. SAMB-a ustrojili su obranu Siska i Banovine, sudjelovali su u osvajanju Barutane, 3. rujna 1991., prve vojarne JNA zauzete tijekom Domovinskog rata u RH. Dali su nemjerljiv doprinos u oslobađanju i stvaranju naše domovine.

Sudionici obilježbe odali su počast polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na sisačkom groblju Viktorovac te paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku dr. Franje Tuđmana.

Završni dio obilježbe bila je svečanost održana u Kulturno-povijesnom centru Sisačko-moslavačke županije, gdje je pročitana povjesnica slavne postrojbe te uručene plakete i zahvalnice udruge. Predsjednik Udruge ratnih veterana 57. SAMB-a Marijan Celjak, Željko Srpak uručio je plakete Mariju Mankasu, Ivici Bunjevcu, Sejadu Karabašiću, Ivici Huzjaku, Fadilu Selimagiću, Zvonimiru Kralju i Miroslavu Bobetku, a zahvalnice Marinu Jakopoviću, Emiru Fetibegoviću, Vladimiru Rogošiću i Krešimiru Vogrincu.

Događanja
Sisak