Noć knjige

U Popovači završila još jedna Noć knjige

Manifestacija je u Popovači započela predstavljanjem i odabirom najboljeg robota natječaja za djecu "Moj prvi robot", a u nastavku je održano predstavljanje književnog opusa Božice Brkan pod nazivom "Od papira do selfija"
promocija-brkan-v

Knjižnica i čitaonica Popovača i ove se godine priključila manifestaciji Noć knjige te je time postala djelić najmasovnije nacionalne manifestacije koja promiče knjigu i čitanje, a koja se održala 12. godinu zaredom, od 21. do 23. travnja, s čak više od 1100 programa i akcija diljem Hrvatske koje su posvećena razgovorima o književnosti, pisanju (i) o umjetnoj inteligenciji.

Manifestacija je u Popovači započela predstavljanjem i odabirom najboljeg robota natječaja za djecu “Moj prvi robot”. Više od 20-ak zanimljivih radova pristiglo je tom prigodom u knjižnicu, a povjerenstvo na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Lovrom Miklaužićem najboljim je radom proglasilo onaj Mateja Prosenika, Matea i Lucije Novačić te Filipa Ložara, a prigodne su nagrade dobili i ostali natjecatelji.

– Ovo su svakako više nego dobri pokušaji izrade robota, radovi su zanimljivi, kreativni te je njihova izrada preporučljiva za djecu mlađe dobi kao uvod za ono što slijedi u školi, a to su informatika i robotika, rekao je tom prigodom čestitavši svim sudionicima zamjenik gradonačelnika Lovro Miklaužić.

U nastavku Noći knjige održano je predstavljanje književnog opusa Božice Brkan pod nazivom “Od papira do selfija”. Tom prigodom o ovoj su nagrađivanoj novinarki i književnici govorili Slavica Moslavac, Dražen Kovačević i Đuro Vidmarović.

– S tolikom ljubavlju našu Moslavinu želi promovirati u raznim sferama, a najjača je u svom kekavskom izričaju. Ni sama vjerojatno nije svjesna koliko je toga napisala, izdala i u koliko je projekata sudjelovala, napomenula je tom prigodom etnologinja Slavica Moslavac posebno istaknuvši kako je osobito ponosna na njezinih nekoliko radova, a ponajviše na “Oblizeke”, “Ledinu” i “Život večni”.

Dražen Kovačević napomenuo je kako ga je Božica Brkan posebice nadahnula lijepom pisanom riječi te je nekoliko njezinih pjesama objavio i u svojoj “Kajkavskoj lirici Moslavine”, stoga ju je i opisao kao “najveću živuću književnicu Moslavine”. Govoreći o povijesnim činjenicama vezanima uz Moslavinu te o povezanosti Božice Brkan s njom, Đuro Vidmarović naglasio je kako je upravo ona “vrlo snažna književna individualnost koja još puno toga može dati suvremenoj hrvatskoj književnosti”.

Sama „zvijezda večeri“ zahvalila je predstavljačima ispričavši potom o svom tehnološkom napretku. Prisjetila se tako samih početaka, a potom i nabavke informatičke opreme bez koje danas svoj posao ne bi mogla zamisliti. Danas, uz poeziju i romane vrlo aktivno piše i kolumne te blog stoga se moglo čuti i kako su njezina djela dostupna u tiskanom i digitalnom obliku, ali i kako svaki od njih ima svoje prednosti. Vezano uz “selfi” ispričala je i zanimljivu priču o suradnji s kriškom djecom koja su sudjelovala na “Smotri malih kajkavaca”, a koji su oživjeli zavičajni govor spojen s anglizmima i globalizmima.

Trenutno radi na knjizi “Selfi na kipec” koja raste s djetetom te o čijem načinu izdavanja još nije odlučila, no cilj joj je da u njoj opiše djecu kako rastu i kako uspoređuju svoje jezike i poimanje svijeta. Predstavila je i druge aktivne projekte na kojima radi, a koji su vezani uz napredak tehnologije i umjetnu inteligenciju. Na kraju, Brkan je istaknula kako se nada da su govornici ove Noći knjige uspjeli zajednički zbuniti umjetnu inteligenciju, ako ničim, njezinom kajkavskom/kekavskom pjesmom Molitva koju je tom prigodom pročitala.

Na bogatom je književnom opusu te na trudu i radu kojim čuva i promovira baštinu, ali i stvara djela koja su temama bliska mlađim generacijama Božici Brkan čestitao i gradonačelnik Josip Mišković, dok su večer glazbeno upotpunile Rusalke. Noć knjige u Popovači završila je uz prigodnu prodaju otpisanih knjiga te vraćanje knjiga bez naplate zakasnina.

Događanja
Popovača