Popovača domaćin natjecanja

Županijsko natjecanje u šahu za osnovne i srednje škole okupilo je 160 učenika

Mladi šahisti imali su priliku odmjeriti snage s šahovskim velemajstorom Alojzijem Jankovićem
naslovnašah

Osnovna škola Popovača proteklog je tjedna bila centar zanimljivih šahovskih susreta. U petak je, naime, OŠ Popovača bila domaćin županijskog natjecanja u šahu za osnovne i srednje škole.

Natjecanje u organizaciji Školskog sportskog saveza Sisačko-moslavačke županije u dvorani OŠ Popovača okupilo je čak 33 ekipe, odnosno 160 učenika, 25 voditelja, 4 suca te 20-ak volontera koji su pružili podršku organizatorima u pripremi natjecanja.

Mladim šahistima dobrodošlicu je izrazio ravnatelj škole Dražen Mlakar, a uspješne rezultate zaželjeli su im i zamjenik gradonačelnika Lovro Miklaužić te predsjednik Školskog sportskog saveza SMŽ Josip Šimunović. Susret je službeno započeo himnom u izvedbi Pjevačkog zbora OŠ Popovača pod voditeljstvom učitelja Dominika Domitrovića.

Šah je ujedno intelektualna igra i sport koji se u svijetu sve više koristi kao odgojno-obrazovno sredstvo.

– I u Osnovnoj školi Popovača ova izvannastavna aktivnost budi snažan interes te nam je zadovoljstvo i čast biti domaćinima ovog brojnog susreta učenika iz svih krajeva Županije, naglasio je voditelj šahista, vjeroučitelj Danijel Markešić.

Ovo natjecanje puno zanimljivih mečeva obilježila je odlična atmosfera, a među najuspješnijim društvima bilo je i ŠSD Moslavac – OŠ Popovača koje je u kategoriji djevojčica osnovnih škola izborilo prvo mjesto.

Uz geslo poznatog šahovskog citata “Život je prekratak za šah”, u OŠ Popovača organiziran je susret učenika s velemajstorom Alojzijem Jankovićem. Mlade šahiste velemajstor je uvodno upoznao sa zanimljivostima o načinu otvaranja igre, aktivnosti i potezima, a potom je njih 20-ak članova školskog šahovskog kluba s Alojzijem Jankovićem odmjerilo snage u atraktivnoj šahovskoj simultanki koju je otvorio gradonačelnik Josip Mišković uz kojeg je bio i njegov zamjenik Lovro Miklaužić. Gradonačelnik je pritom izrazio podršku organizaciji ovakvih susreta poručivši sudionicima da će ovo šahovsko iskustvo za njih zasigurno predstavljati značajan motiv za daljnji rad i napredovanje u ovoj plemenitoj igri.

Popovača
Sport