Simbol prijateljstva Mađarske i Hrvatske

U Petrinji svečano otvorena Prva osnovna škola izgrađena mađarskom donacijom

Nova škola prostire se na 5500 kvadratnih metara, ima 20 učionica te je pohađa 350 đaka
Petrinja: Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs  obišao novootvorenu osnovnu školuNikola Čutuk/PIXSELL

Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjárto u Petrinji je otvorio novu osnovnu školu čiju je izgradnju nakon razornog potresa s 21 milijuna eura financirala Mađarska. Nova zgrada Prve osnovne škole Petrinja dovršena je krajem 2023., a učenici su na nastavu u njoj krenuli u siječnju ove godine, s početkom drugog polugodišta. Nova škola prostire se na 5500 kvadratnih metara, ima 20 učionica te je pohađa 350 đaka.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs zahvalio se mađarskoj vladi na donaciji škole u Petrinji. Mađarska vlada odmah je odgovorila prijateljskom donacijom nakon tragičnih zbivanja, elementarne nepogode, koja je zadesila Petrinju i Sisačko-moslavački kraj, dodao je ministar znanosti i obrazovanja RH.

– Želim da ova obnovljena škola stoji ovdje kao simbol prijateljstva Mađara i Hrvata, Mađarske i Hrvatske, i da bude dokaz da nema takve prirodne katastrofe koja može oduzeti našu budućnost i vjeru. Neka ova škola bude svjedok da udruženim snagama i prijateljstvom možemo svladati sve zapreke, rekao je ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjárto.

Szijjarto je u svom govoru rekao kako Mađarska nije dvojila o pomoći Hrvatskoj te nije mogla dopustiti da jedna prirodna katastrofa oduzme budućnost, pogotovo ne djece. Mađarska se stoga odlučila na obnovu škola i crkve.

– Budimpešta je oko 154.000 eura dala za osnovnu školu u Topolovcu, oko 1,93 milijuna eura za novu crkvu u Sisku, a za školu u Petrinji gotovo 21,17 milijuna eura, rekao je mađarski ministar.

– Nova škola stajat će kao simbol prijateljstva između Mađarske i Hrvatske, naglasio je Szijjarto, dodavši kako je Mađarska reagirala i odmah nakon potresa donacijom 50 stambenih kontejnera.

Školu je s mađarskim ministrom službeno otvorio ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Aktualno
Događanja
Petrinja