Treća godina zaredom

U Petrinji održana manifestacija „Popularizacija Banskog meda“

Posjetiteljima je predstavljen jedan od najkvalitetnijih proizvoda ovog područja - banski kestenov med
386437270_706497891541980_1660607845620155507_nGrad Petrinja

S ciljem predstavljanja banskog kestenovog meda sugrađankama i sugrađanima, proteklog je vikenda na privremenom prostoru Gradske tržnice Petrinja na Trgu hrvatskih branitelja održana manifestacija „Popularizacija Banskog meda“.

Ovo je veća treća godina zaredom kako je organizira Pčelarska udruga Petrinja, po broju članova jedna od vodećih udruga na ovom području. Njen tajnik Srećko Panežić kaže kako su ovom manifestacijom sugrađanima htjeli predstaviti posebnosti banskog kestenovog meda koji je jedan od najkvalitetnijih na ovom području, ali i šire, upravo zbog intenziteta okusa i udjela peludnih zrnaca. Također, zainteresirane su htjeli upoznati s postupkom brendiranja banskog kestenovog meda koji se malo odužio jer su se u protekle četiri godine kriteriji za dobivanje zaštite izvornosti dosta postrožili, ali se nadaju da će postupak biti uskoro završen.

Postupak brendiranja banskog kestenovog meda podupire i Grad Petrinja. Gradonačelnica Magdalena Komes kaže kako je petrinjsko područje, područje Banovine jedno od najbogatijih kestenovom šumom u Europi, ali i šire, a med kojeg proizvedu domaći pčelari jedan od najzdravijih i najkvalitetnijih, uspoređuju ga čak i s novozelandskim medom.

– Sve navedeno je zapravo potaknulo da se ide u njegovo brendiranje kako bi se taj med što bolje plasirao na tržište i dobio oznaku izvorne hrvatske, odnosno banovinske kvalitete. Još uvijek čekamo okončanje tog brendiranja, a to ovisi o Agronomskom fakultetu koji ga provodi. Ove ili najkasnije iduće godine taj postupak bi trebao završiti i sigurno će pomoći pčelarima u plasiranju meda na tržište. Grad Petrinja je u tijeku finaliziranja Programa poticanja poljoprivrede i gospodarstva. Apeliram ovdje da nam se na Javnom savjetovanju ukaže na potrebe ili eventualne promjene u proizvodnji i prodaji kako bismo kao grad s financijskim sredstvima mogli pomoći u brendiranju i proizvodnji banskog kestenovog meda, rekla je gradonačelnica Komes.

Na manifestaciji „Popularizacija Banskog meda“ bila je i pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode Sisačko-moslavačke županije Anita Sinjeri Ibrišević.

– Već četiri godine traje postupak ishođenja zaštite izvornosti banskog kestenova meda kojeg zajednički provode Pčelarska udruga Petrinja, Sisačko-moslavačka županija i Agronomski fakultet, a sada smo se napokon približili njegovom okončanju. Ponosni smo što je naša županija s najvećim brojem košnica i pčelara, a kod nas dolaze pčelari i iz drugih krajeva, a imamo i najbolji svjetski ekološki med. Sve to nam daje dodatni vjetar u leđa da idemo dalje, rekla je pročelnica Sinjeri Ibrišević poželjevši pčelarima dobru mednu godinu.

Događanja
Petrinja